Новини

Повне видання творів Стефаника – в бібліотеці ІФМФК

     Фонди бібліотеки Івано-Франківського медичного фахового коледжу поповнилися унікальним виданням, приуроченим 150-річчю від дня народження Василя Стефаника. Це «Зібрання творів Василя Стефаника» в 3-х томах 4-х книгах, підготовлене науковцями Прикарпатського національного університету, який носить ім’я видатного письменника-новеліста.
     Цінність нового видання насамперед у тому, що це найповніше зібрання спадщини письменника, максимально наближене до першооснови, без купюр, як це було у деяких  виданнях, автентичне, зі збереженням мовної специфіки. Воно стосується таких аспектів: Стефаникове художнє та публіцистичне слово, Стефаник у листах, Стефаник іншими мовами, Стефаник у рецепції своїх сучасників та наших.
     У першій книзі першого тому (редактор та упорядник Роман Піхманець) представлені твори новеліста: автобіографії та автобіографічні тексти, поезії в прозі та новели, інші редакції та варіанти відомих творів, незакінчені тексти автора, публіцистичні та літературно-критичні статті, промови Василя Стефаника, біографія, написана його сином, спогади Михайла Рудницького. Тут читач може знайти цікаві біографічні деталі, несподівані, і від того особливо цінні, інтерпретації текстів Василя Стефаника, делікатні спростування хибних уявлень про світ прози письменника.
     У другій книзі першого тому (редактор та упорядник Євген Баран) зібрано всі надруковані, а також додано окремі ненадруковані листи. Усього – 456, від 1888 по 1936 рік, з додатками та примітками. Листування у художній біографії Василя Стефаника є не менш важливим за його новели, через його листи, за словами Євгена Барана, «можна вивчати творчу лабораторію українського новеліста».  
     Другий том (редактор та упорядник Степан Хороб) містить твори Василя Стефаника іноземними мовами. Новели звучать польською, болгарською, чеською, російською, словацькою, хорватською, англійською, німецькою, французькою, португальською, іспанською та китайською мовами.
     Третій том – це репринт прижиттєвих видань Василя Стефаника (упорядкування Романа Піхманця та Іванни Юрчук): «Синя книжечка» (Чернівці, 1899), «Камінний хрест» (Львів, 1900), «Дорога» (Львів, 1901), «Моє слово» (Львів, 1905), «Земля» (Львів, 1926), «Твори» (Львів, 1933) з передмовами С. Смаль-Стоцького та Д. Лукіяновича. 
     Всі чотири книги містять численні ілюстрації – фотографії, автографи рукописів, репродукції картин, ліногравюр, акварельних малюнків тощо.
     Видання «Зібрання творів Василя Стефаника» в 3-х томах 4-х книгах – це увесь Стефаник під однією обкладинкою з коментарями, поясненнями та літературознавчими дослідженнями редакторів. Воно адресоване не лише філологам, а й широкому колу читачів. Студентам медичного фахового коледжу, сподіваємось, теж буде цікавим. Адже святкувати письменницький ювілей найкраще читанням його творів. 
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165