Новини

До національного диктанту єдності долучилися представники ІФМФК

     Традиційно представники Івано-Франківського медичного фахового коледжу взяли участь у Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності, який проводиться 9 листопада, у День української писемності та мови.
     Це один з особливих днів, поряд з посвятою у першокурсники, врученням дипломів, коли у коледж прийнято приходити у вишиванках. Так студенти і викладачі відзначають День української писемності і мови. А першокурсники спеціалізації «Сестринська справа» до цього календарного свята зробили відеоролик з висловами відомих людей про українську мову, вміщений на сайті ІФМФК. В бібліотеці коледжу розгорнуто виставку книг «Нас єднає мова».
     Ще однією складовою свята стала участь у написанні радіодиктанту національної єдності. Попередньо у групі «Biblioteka Ifmfk» у Фейсбуці було вміщене повідомлення про радіодиктант і конкретні вказівки, як у ньому взяти участь: де транслюватиметься, коли починається, куди надсилати роботи, як провести самоперевірку. Водночас це як додаткове запрошення до написання диктанту і перевірки власної грамотності.
     «Червона зона» і карантинні обмеження, спричинені пандемією коронавірусу, не могли не вплинути на проведення диктанту. Представники адміністрації ІФМФК писали диктант у коледжі, в аудиторії 2.6 з дотриманням санітарно-епідемічних вимог і соціальної дистанції. Викладачі української мови та літератури, студенти, які той час були у них на занятті, а також студенти і викладачі, які виявили бажання, писали диктант дистанційно на платформі Zoom. За традицією, багато хто у цей день одягнув вишиванку.
     Це був ХХІ всеукраїнський радіодиктант, започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Цьогоріч у студії «Суспільного» свій власний текст читав наш земляк, відомий письменник Юрій Андрухович. Це була своєрідна замальовка про парк дитинства. Перед диктантом письменник зізнався, що хвилюється і що це для нього «особисте професійне випробування». А після диктанту ще одне зізнання: це перші 199 слів його наступного нового твору.
     Можливо, Юрій Андрухович дещо зашвидко читав диктант. Але протягом доби текст можна ще раз прослухати і записати. А сам текст радіодиктанту оприлюднять на сайті  ukr.radio 11 листопада об 11:00.
     Трансляція диктанту проходила одночасно на різних платформах (телебачення, радіо, Інтернет), тож кожен бажаючий зміг перевірити, наскільки добре він знає українську мову.
     І всі пам’ятаймо: поки жива мова – живий народ.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165