Новини

День відкритих дверей - для майбутніх абітурієнтів

     В Івано-Франківському медичному фаховому коледжі традиційно наприкінці січня і у травні проходить День відкритих дверей. Цьогоріч - 23 січня, коли   завершився час новорічно-різдвяних свят, коли у студентів розпочинається весняний семестр, а для майбутніх абітурієнтів починаються останні (найвідповідальніші!) місяці перед вибором майбутнього фаху. І допомогти з таким вибором  може знайомство з закладом освіти.

     На жаль, останні два роки таке знайомство доводиться проводити дистанційно, на платформі Zoom. І розпочалося воно з відеоролика про Івано-Франківський медичний фаховий коледж, підготовленого до його 80-річчя.

     А перші слова, які почули учасники Дня відкритих дверей від директора ІФМФК Володимира Васильовича Стасюка, це звертання "наші студенти". Випускник цього ж навчального закладу, він з власного прикладу переконував, що "найкраща професія - вивчати себе" і що "медицина - це найпрекрасніше з усіх мистецтв". А при виборі закладу освіти порадив звертати увагу на такі моменти: чи є конкурс при вступі, які результати ЗНО показують студенти і як вони складають ліцензійний іспит Крок.М. Щодо ІФМФК - конкурс завжди високий, бо бажаючих тут вчитися багато; студенти мають змогу добре підготуватися до ДПА у формі ЗНО, цьому приділяється особлива увага; традиційно на іспиті Крок.М. показують результати вищі за середньоукраїнські, приміром, у групи акушерок, яка писала Крок.М. у січні, жодної незадовільної оцінки і навіть "трійки", тільки "добре" і "відмінно".

     Така інформація особливо важлива для батьків, які можуть оцінити рівень викладання в ІФМФК. А тим, хто сумнівається, чи подобається їм медицина, не варто поспішати з відповіддю, бо вони ще не знають, що це таке. Коли починається вивчення медичних дисциплін - приходить відчуття правильності вибору. До того ж коледж - це стипендія по 1,5 тисячі гривень на місяць (у 40% студентів регіонального замовлення), це можливість у майбутньому здобути медичну освіту за скороченими термінами чи дистанційно, це шанс підтвердити диплом за кордоном і працювати кілька років в Німеччині чи Польщі, щоб повернутись в Україну з європейським досвідом. На переконання Володимира Васильовича Стасюка, людина з медичною освітою завжди знайде роботу.

     І здобути цю освіту варто в ІФМФК. Ліцензійний обсяг набору - 300 студентів на спеціальність "медсестринство". Після 9-го класу це три групи спеціалізації "Лікувальна справа" (фельдшери) - 69 місць регіонального замовлення і п'ять груп спеціалізації "Сестринська справа" - 116 місць регіонального замовлення. Після 11-го класу навчання лише на контрактній основі, до 30 осіб на спеціалізації "Акушерська справа" і до 26 на лікувальній і сестринській справі. Щодо останніх, то не буде окремої групи, їх добиратимуть по двоє студентів до груп ІІ курсу і вони вчитимуться за індивідуальним планом. Терміни навчання у коледжі для вступників після 9-го класу - 4 роки, після 11-го - 3 роки (раніше акушерки вчилися 2 роки 5 місяців).

     Детальніше про умови прийому та особливості цьогорічної вступної кампанії розповіла секретар приймальної комісії Ірина Іванівна Гафійчук. За день-два Правила прийому в ІФМФК будуть розміщені на сайті коледжу і вся нова інформація подаватиметься у розділі "Абітурієнту".

     Цей рік буде пілотним за прийомом заяв і документів після 9-го класу - їх доведеться здавати в електронній формі через електронний кабінет, як в минулому році для одинадцятикласників. У коледжі діятиме консультаційний центр, абітурієнтам допоможуть і е-кабінет створити, і документи подати. До речі, документи можна подавати на дві спеціалізації.

     Коротко про графік вступної кампанії для дев'ятикласників: з 23 червня реєстрація електронного кабінету, з 30 червня - прийом заяв і документів, з 14 липня - вступні іспити, а оприлюднення рейтингових списків - після іспитів останньої групи, наступного дня.

     Студенти складатимуть два вступні іспити  у вигляді письмового тестування - українська мова (12 тестових завдань) і біологія (24 тестових завдань). Писатимуть вони їх в один день, і результати будуть відомі в той же день. Це і менше хвилювань, і захист від ковіду.

     Від одинадцятикласників заяви і документи прийматимуться з 14 липня. Вони можуть вступати за результатами ЗНО або складати вступні іспити (за бажанням, на вибір). Результати ЗНО можуть бути за останні чотири роки.

     20-24 червня у коледжі діятимуть підготовчі курси з української мови та біології. Це щоб допомогти абітурієнтам узагальнити знання. Ці курси безкоштовні.

Ірина Іванівна Гафійчук поінформувала також, як проходитимуть іспити, як вираховуватиметься конкурсний бал, як формуватимуться рейтингові списки, що таке сільський коефіцієнт, хто відноситься до пільгових категорій.

     Дуже багато запитань було від учасників Дня відкритих дверей. Частину вони подали попередньо, інші написали у чаті. І не лише про умови прийому, іспити, рейтингові списки, переваги при зарахуванні, а й про умови навчання у коледжі, гуртожиток, кількість пар і тривалість занять, предмети на перших курсах і на старших, про практику, можливість стажування за кордоном, перспективи працевлаштування тощо.

     Тож не варто дивуватися, що спілкування, хай навіть і дистанційне, тривало майже дві години. Завершуючи його, директор коледжу наголосив: "Ми підтримуємо тих, хто хоче вчитися. Ми не любимо лише лінивих".

     І такий День відкритих дверей проводився не задля реклами, а щоб надати якомога більше практичної інформації майбутнім вступникам, саме таким, "хто хоче вчитися". А позаяк через примхи зимової погоди, відсутність світла чи зв'язку не всі змогли підключитися до Zoom, нагадаємо, що ще один такий захід для абітурієнтів відбудеться 29 травня.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165