Новини

Підтримуймо студентів і один одного – головний меседж керівникам груп

 Як забезпечити режим навчання в умовах війни, як психологічно підтримувати студентів, як своєю працею і навчанням наближати перемогу – про це йшлося 23 березня на нараді-семінарі з керівниками груп, завідувачами відділень Івано-Франківського медичного фахового коледжу. Проходила вона в онлайн-режимі.

 

«На день ми ближчі до перемоги», – так варто розпочинати кожне заняття зі студентами, а також з посмішки. Про це сказав директор ІФМФК Володимир Стасюк, додавши, що кожний посильно має наближати цю перемогу своєю працею чи навчанням.

Тож режим освітнього процесу в такий час повинен і організаційно, і навіть психологічно спрямований на те, аби мотивувати навчання, відволікати від тривожних думок, підтримувати, додавати віри у перемогу. І тут значно зростає роль керівників груп, які повинні не залишити поза увагою жодного студента.

Зрозуміло, що навчання в умовах воєнного стану має свої особливості, що і самим викладачам непросто. Саме тому заступниця директора з виховної роботи Наталія  Мальованчук особливу увагу звернула на поради психологів: як подбати про себе і про тих, кого дистанційно навчаєте, як поєднати режим праці і відпочинку (а для багатьох і волонтерство), як боротися з панікою, страхом, тривожністю. Приміром, не варто заглиблюватися у тему війни, не переносити свої емоції і переживання на дітей, не треба виясняти хто де є і де яка ситуація, зрештою, не варто психологічно «лікуватися» за рахунок студентів.

Об’єктивно в таких екстремальних умовах послаблюється людська пам’ять, зазнаючи надто великих стресових навантажень – це потрібно враховувати. Тому викладачам варто навіть слідкувати за темпом викладання (не потрібний поспіх), за тембром голосу (не напружувати, а розслабляти, заспокоювати). Адміністрація ІФМФК спеціально надсилає викладачам на вайбер багато матеріалів щодо психологічної допомоги.

Приміром, про поведінку викладача при сигналі повітряної тривоги говорили і Наталія Мальованчук, і Володимир Стасюк: переривати заняття після сирени без слів «в укриття» (ці укриття у студентів різні, та і такі слова можуть викликати додатковий переляк), зазначивши, що заняття буде продовжене після відбою тривоги або на четвертій парі.

Важливо мати інформацію про кожного студента – де він, як почувається. Саме на керівників груп тут основна надія. Хоча б раз на тиждень вони повинні проводити виховні години. А при потребі психологи можуть працювати індивідуально з дітьми, кому потрібна така допомога. «Студенти повинні відчувати, що ми разом з ними», – наголосив директор ІФМФК.

Водночас вони повинні усвідомлювати відповідальність за своє навчання. І тому одна з обов’язкових вимог до занять – білі халати – зберігається. Як і облік відвідувань хоча б в робочих журналах. Якщо немає студентів на занятті, керівники груп повинні вияснити чому, а алгоритм відробок відпрацьований так, аби було зручно, навіть з врахуванням волонтерства чи інших причин. Про це говорили завідувачки відділень Олеся Сухоручко і Мирослава Вацеба.

Наразі надійшла інформація, що ліцензійний іспит Крок.М. відмінено. Але для студентів випускного курсу необхідно навести порядок з документацією. Поки що «висить» у невизначеності питання про відміну ДПА у формі ЗНО. І навіть якщо точно буде відмінене, вчитися потрібно.

«Все буде добре. Нема інших думок. Для цього маємо працювати. Це наш внесок у перемогу – вчити і вчитися», – як підсумок від директора ІФМФК Володимира Стасюка.

І у всіх виступах під час наради з керівниками груп звучали слова «Мирного, спокійного дня», «Наша боротьба – наше навчання», «Все буде Україна!».

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165