Новини

Година спілкування з психологом

       Як побороти тривожність під час війни і зберегти психічне здоров’я, як не піддаватися паніці і страху, як допомогти собі та іншим. У групі  IV-2 спеціалізації «Сестринська справа» (керівниця групи Анна Байструк) Івано-Франківського медичного фахового коледжу відбулася година спілкування з психологинею Галиною Мельник. Однак онлайн-спілкування перервав сигнал повітряної тривоги.

       З 24 лютого Україна чинить збройний та інформаційний опір російським окупантам. У містах і селах лунають сирени та вибухи, люди ховаються в укриття, надходять повідомлення про втрати серед військових та цивільних. В таких умовах потреба у спілкуванні з психологом є вкрай потрібною – і не тільки студентам, але й викладачам.

       За словами заступниці директора з виховної роботи Наталії Мальованчук, це перша така година спілкування з психологом в ІФМФК. Проводилася вона на прохання самих студентів і керівника групи. До речі, саме студенти попросили, аби зустріч розпочалася о 16.00 год, оскільки вони всі хотіли бути присутніми. Семеро студентів чергують, волонтерять у лікарнях нашого міста, тож якраз встигли доїхати додому.

      Оскільки психолог коледжу тимчасово відсутня на робочому місці, про спілкування зі студентами домовилися з психологинею з Івано-Франківська Галиною Мельник.

      Онлайн-спілкування розпочалося зі своєрідного знайомства. Студенти запевнили, що їхня 2-га група найкраща, всі вони розумні, прекрасні, з різними планами – хтось хоче працювати медичною сестрою, хтось мріє продовжити навчання у виші.

      Та несподівано у всі ці плани втрутилася війна, яку путінська росія розпочала 24 лютого. У першій частині зустрічі психологиня спробувала пояснити з психологічної точки зору, що ми всі пережили: «До війни ми не готувалися, не чекали її. Нас не запитали і без нашої згоди ніби перекинули в іншу реальність. Це стрес, в якому живемо і по сьогодні».

     Спершу був шок, потім була гостра реакція, зараз адаптовуємося до того, що є. Як мовиться, «переживаємо це і йдемо далі; наші переживання правильні, це війна – неправильна».

      Поради від психологині, як поводитися в умовах війни: «включити знання» (коли звучить сигнал тривоги – йти в укриття), дбати про тіло (спати, їсти, пити воду)…

     …А далі сирена сповістила про повітряну тривогу, зустріч з психологинею довелося призупинити.

     Але з наступного тижня такі онлайн-зустрічі будуть продовжені. Сподіваємось, будуть і друга, і третя частини, як планувалося. Друга – це демонстрація вправ арт-терапії, як методу саморегуляції для зменшення стресу з використанням олівців, фарб, пензликів. А третя частина – це відповіді на запитання, які хвилюють студентів. Бо поради професійного психолога в умовах війни – дуже потрібні і важливі.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165