Новини

Онлайн-засідання обласного методоб’єднання

   У цьому навчальному році методичне об’єднання методистів закладів фахової передвищої освіти Івано-Франківської області очолює методистка Івано-Франківського медичного фахового коледжу Ірина Гафійчук. На жаль, ще жодного разу не вдалося провести засідання методоб’єднання в очному форматі, тож і 28 квітня спілкувалися дистанційно на платформі Zoom. Основні питання, які було розглянуто, – підсумки атестації педагогічних працівників у 2022 році, організація освітнього процесу в умовах воєнного стану, досвід забезпечення академічної доброчесності.

   Більш як на півтора місяці пізніше довелося провести заплановане на березень засідання обласного методичного об’єднання методистів закладів фахової передвищої освіти – повномасштабне вторгнення росії в Україні, війна, яка триває вже більше 60 днів, змінила життя держави, суспільства і кожного з нас. Проходило зібрання одразу після Великодня, тож девізом стали слова «Христос воскрес!» (відгомін Воскресіння Христового) і «Слава Україні!» (символ незламності і боротьби у російсько-українській війні).

     Події останніх місяців вплинули і на проведення атестації педагогічних працівників закладів фахової передвищої освіти. Навіть певний час не знали, чи атестація проходитиме. Та, як мовиться, «відбули». Голова обласного методоб’єднання Ірина Гафійчук розповіла про підсумки атестації, які позитивно оцінила атестаційна комісія при департаменті освіти і науки обласної держадміністрації. Та звернуто увагу на зауваження і помилки, через які були випадки повернення документів – аби такі помилки в майбутньому не повторювати. Очікується, що наступного тижня всі атестаційні матеріали будуть підписані. А на наступний рік, мабуть, буде нове Положення про атестацію педагогічних працівників.

     Неочікуване, незаплановане питання – про особливості організації освітнього процесу в закладах фахової передвищої освіти в умовах воєнного стану. Ірина Іванівна звернула увагу на майже міфічне співпадіння у датах: 13 березня 2020 року – початок дистанційного навчання в умовах карантину, спричиненого COVID-19, і 14 березня 2022 року – початок дистанційного навчання в умовах воєнного часу. Однак умови, в яких доводиться зараз працювати – стрес, переривання занять сигналами повітряної тривоги – не до порівняння, дуже складно. Хоча саме викладання для викладачів і навчання для студентів стало своєрідним порятунком від паніки і тривожності, відволікає від стресу. Більше того – це найбільший внесок кожного у перемогу.

     Методисти різних закладів освіти поділилися досвідом роботи в умовах такого дистанційного навчання, використання різних форм і методів, програм і платформ. Приміром, в ІФМФК тривалість занять 1 година 10 хвилин, початок занять – о 9 год., проводяться додаткові консультації для тих, у кого проблеми зі зв’язком. Обмінювалися досвідом, як в різних коледжах працюють з тими, хто виїхав за кордон, з внутрішньо переміщеними особами.

     Традиційно окремим питанням на засіданні методоб’єднання є «теоретичне». Учасники подивилися презентацію методистки ВСП «Бурштинський торговельно-економічний фаховий коледж ДТЕУ» Надії Іванів з досвіду роботи щодо забезпечення академічної доброчесності в закладах фахової передвищої освіти. У своєму виступі доповідачка розповіла про законодавство, яке регламентує академічну доброчесність, її ключові критерії. Окремо – що є порушенням академічної доброчесності (плагіат, фальсифікації, списування, обман, хабарництво та інші) і відповідальність за ці порушення. Цікавим є власне досвід бурштинців: у коледжі розроблений Кодекс академічної честі здобувача освіти і педагога, створена комісія, яка слідкує за його дотриманням, ці питання розглядаються на засіданнях педради і студентського самоврядування, використовуються різні форми роботи зі студентами і навіть створена спеціальна сторінка на сайті коледжу. Щось з цього досвіду зможуть запозичити й інші заклади фахової передвищої освіти.

      Завершилося засідання обласного методоб’єднання словами: «Щастя у кожному домі; злагоди в кожній родині; миру в нашій країні. Боже, храни Україну!».

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165