Новини

День відкритих дверей: зміни цьогорічного вступу в ІФМФК і відповіді на численні питання абітурієнтів

В неділю, 15 травня, в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі відбувся День відкритих дверей – другий у цьому році. Як і в січні, проходив він в дистанційному форматі. Однак у зв’язку з російсько-українською війною вносяться певні зміни в цьогорічну вступну кампанію, тож насамперед про це майбутніх абітурієнтів інформували директор ІФМФК Володимир Стасюк і відповідальний секретар приймальної комісії Ірина Гафійчук.

Майже дві години тривав День відкритих дверей, і у ньому взяло участь 170 майбутніх студентів, батьків, представників педагогічного колективу коледжу. На початку, поки дехто ще під’єднувався до платформи Zoom, можна було переглянути відеофільм про найстарший на Прикарпатті медичний навчальний заклад. Така собі віртуальна екскурсія коледжем (спершу карантин, а тепер війна не дають змоги прийти в навчальний заклад усім бажаючим – і нема на те ради), під час якої можна було почути про історію коледжу, побачити сучасну матеріальну базу з чудовими умовами для навчання і оволодіння практичними навичками, дізнатися про бібліотеку, гуртожиток, спорткомплекс, можливості поєднувати навчання із самовдосконаленням та змістовним дозвіллям.

Цей відеофільм було створено до 80-річчя Івано-Франківського медичного фахового коледжу. А зараз якраз половина часу між 80-річчям (2019-й рік) і 85-річчям (2024-й), і вже розпочалася підготовка до наступної ювілейної дати. Директор ІФМФК Володимир Стасюк розповів про два проєкти, присвячені випускникам коледжу: книгу розповідей про випускників коледжу до 30-річчя відновлення незалежності України, видану в минулому році, і про публікацію на сайті спогадів випускників до 85-річчя навчального закладу, створеного у 1939 році.

З цих розповідей і споминів можна переконатися, які давні і гарні традиції має один з найавторитетніших в Україні медичних коледжів, з великим досвідом якісного викладання, з сучасними умовами для навчання. Завдяки цьому студенти показують гарні результати на ліцензійному іспиті Крок.М та при складанні ЗНО, випускників охоче беруть на роботу в лікувальні заклади і навіть на стажування за кордоном. Теперішній директор теж є випускником коледжу і переконаний, що медицина – це  найпрекрасніше з мистецтв, бо дає змогу вивчати себе – людину, що є найвищим творінням Господа. «Хто полюбить медицину, той на іншу дорогу не зверне», – як підсумок таких міркувань.

Володимир Стасюк привітав також учасників Дня відкритих дверей з перемогою на Євробаченні українського гурту Kalush Orchestra. Тим більше, що у Калуші він працював пів року після закінчення медичного училища і 13 років після закінчення Івано-Франківського медичного інституту. А ще було вітання з Міжнародним днем сім’ї, який відзначається саме 15 травня, і сподівання на гарне поповнення студентської сім’ї коледжу.

Такий вступ до ділової розмови про цьогорічні особливості прийому у коледж сформував атмосферу довіри у присутніх, тому було дуже багато запитань у чаті від абітурієнтів на додачу до тих, які надійшли при реєстрації на День відкритих дверей. Та попередньо про зміни в правилах вступу до коледжу розповіли директор ІФМФК Володимир Стасюк і відповідальний секретар приймальної комісії Ірина Гафійчук.

Деякі зміни істотні, адже у зв’язку з війною ЗНО замінено на національний мультипредметний тест, вносяться зміни і у вступні випробування у заклади вищої передфахової освіти. Причому самі заклади можуть визначати кількість іспитів, з яких предметів, у якій формі. В ІФМФК вступне випробування буде одне – індивідуальна усна співбесіда з української мови для вступників після 9-го класу (базова загальна середня освіта) на регіональне (державне) замовлення, тільки очна форма. Чому саме українська мова? «Слово теж лікує. Як без доброго знання мови спілкуватися з хворим?» – це один аргумент. І другий – біологія є дещо складнішим предметом, і з огляду на події останніх місяців і умови, в яких доводиться вчитися дітям, це теж слід враховувати.

Для контрактників (і після 9 класу, і після 11 класу) вступних випробувань не буде, лише необхідно подати мотиваційний лист. Навчання на базі повної загальної середньої освіти (після 11 класу) – тільки на контрактній формі. Середній бал за школу до уваги не береться. Документи на контрактне навчання можна подавати дистанційно, в тому числі з-за кордону.

Ліцензійний обсяг набору на навчання за професійно-освітнім ступенем «фаховий молодший бакалавр» в ІФМФК – 300 студентів на спеціальність «медсестринство», 185 – за регіональним замовленням. Після 9-го класу це спеціалізації «Сестринська справа» – 116 місць регіонального замовлення і «Лікувальна справа» (фельдшери) – 69 місць регіонального замовлення. Після 11-го класу «Акушерська справа» – до 30 осіб, «Сестринська справа» – до 17 осіб, «Лікувальна справа» – до 11 осіб. Терміни навчання у коледжі для вступників після 9-го класу – 4 роки, після 11-го – 3 роки (раніше акушерки вчилися 2 роки 5 місяців, тепер всі однаково).

Нові правила прийому в ІФМФК будуть затверджені 19 травня на засіданні педради коледжу і опубліковані на сайті ІФМФК. Вся нова інформація про особливості прийому, про необхідні документи, про пільгові категорії подаватиметься у розділі «Абітурієнту». А 11 червня відбудеться безкоштовна консультація з української мови в онлайн-форматі.

Секретар приймальної комісії Ірина Гафійчук розповіла про прийом заяв і документів від вступників: для всіх – і після 9-го, і після 11-го класу в електронній формі, тому порадила спробувати сформувати електронний кабінет. Всі – і за регіональним замовленням, і контрактники повинні також подати мотиваційний лист. Вступники після 9 класу з 23 червня можуть формувати електронний кабінет, з 30 червня по 13 липня подають заяви, з 14 по 21 липня проходитимуть індивідуальну усну співбесіду з української мови. Як запевняють, «на вступному випробуванні нічого складного не буде, воно буде лояльним і дружнім».

   Для вступників після 11 класу заяви прийматимуться з 14 липня до 31 серпня. Нагадаємо: оскільки для них навчання лише на контракті, то вступних випробувань не буде, лише мотиваційні листи.  

Абітурієнтів поінформовано також, які документи і в якій формі слід подавати, як вираховуватиметься конкурсний бал, як формуватимуться рейтингові списки, що таке сільський коефіцієнт, хто відноситься до пільгових категорій. Очікується, що ще будуть додаткові роз’яснення від Міністерства освіти України щодо переліку пільговиків, внутрішньо переміщених осіб.

Двогодинне спілкування з майбутніми абітурієнтами і їхніми батьками завершилося словами «Ми вас чекаємо». А також чекаємо перемоги і миру. І кожний новий день наближає нас до перемоги.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165