Новини

Безкоштовні онлайн-консультації з української мови для абітурієнтів

 Допомога майбутнім абітурієнтам: 11 червня в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі на платформі Zoom проведені дистанційні консультативні заняття з української мови. В них взяло участь понад 130 випускників 9 класу. Консультації безкоштовні – це один плюс, а другий – не потрібно їхати з дому до Івано-Франківська.

Цьогорічна вступна кампанія у закладах фахової передвищої освіти і вищої освіти відрізняється від попередніх років. У зв’язку з російсько-українською війною для одинадцятикласників ЗНО замінено на національний мультипредметний тест, а для дев’ятикласників буде вступне випробування у формі індивідуальної усної співбесіди. В ІФМФК для вступників після 9-го класу на регіональне (державне) замовлення співбесіда буде проводитися з одного предмету – української мови.

Саме для таких абітурієнтів і проведені безкоштовні онлайн-консультації. Попередньо випускники шкіл зареєструвалися на заняття, могли поставити свої запитання, навіть пропозиції.

За словами відповідального секретаря приймальної комісії ІФМФК Ірини Іванівни Гафійчук, такий формат вступних випробувань є новим, відповідно складним, важким. Це не буде диктант, не тести, а спілкування – індивідуальне, тільки в очній формі.

На початку консультації вона ознайомила слухачів з алгоритмом проведення іспиту з української мови у формі усної індивідуальної співбесіди. Розклад-графік вступних випробувань буде вміщено на сайті коледжу і у вайбер-групі. Формуватимуться групи згідно з надходженням електронних заяв через особисті електронні кабінети вступників. У групі буде по 15 вступників. Кожному буде повідомлено день і годину, коли прийти на співбесіду. Звісно, варто прийти заздалегідь, зареєструватися, після чого абітурієнтів проведуть в аудиторію.

Наступний етап іспиту: методом жеребкування кожен вибирає свій білет, він індивідуальний, містить 12 завдань. На їх опрацювання буде відведений певний час. А після невеличкої перерви (зібратися з думками, попити водички, відвідати санвузол; але без виходу за межі коледжу, без мобільних телефонів) розпочнеться співбесіда, коли вступник «захищатиме» свої завдання, даватиме відповіді екзаменаторам. І отримає оцінку, одразу знатиме результат.

Такі пояснення щодо проведення вступного випробування важливі. А час, який був витрачений на це на початку консультації, був згодом доданий до заняття. Сама ж консультація складалася з двох годинних занять (насправді довших) з 30-хвилинною перервою.

Звичайно, два заняття не навчать української мови, але допоможуть дещо пригадати, насамперед складніші теми. Тим більше, що була можливість попередньо, під час реєстрації на консультацію, написати, які теми потребують детальнішого пояснення. Та і під час занять слухачі щось запитували, уточнювали у викладача чи могли написати у чаті. Як сформувала основну мету консультації викладачка української мови і літератури Наталія Юріївна Гриців, «підсумувати, узагальнити та систематизувати все те, що вивчали у школі».

Були розглянуті такі розділи мови: фонетика; лексикологія, фразеологія; будова слова, словотвір; морфологія, орфографія; синтаксис; стилістика. По кожному розділу спочатку згадували теорію (дещо з 5-го класу могло і призабутися). І завершувався розділ практичними питаннями у вигляді тестів, щоб закріпити матеріал. Слухачі активно співпрацювали з викладачем.

Після завершення онлайн-консультації з української мови були дані відповіді на запитання у чаті. І щодо мови, і щодо формату вступних випробувань. Були навіть щодо спеціалізацій, пільг при вступі, про сільський коефіцієнт, контрактне навчання. Ірина Гафійчук навіть пожартувала, що вийшов ще один День відкритих дверей. Особливо багато було питань щодо створення електронного кабінету і написання мотиваційних листів – для коледжу це теж вперше. З 23 червня розпочинається створення електронного кабінету, з 30 червня можна подавати електронні заяви через особистий електронний кабінет вступника (за бажанням можна буде додатково подати документи у приймальну комісію).

Було також наголошено, що на сайті ІФМФК є окремий розділ «Абітурієнту», де надається вся інформація щодо правил вступу у коледж, здавання документів, написання мотиваційних листів, проведення вступних випробувань, програми цих випробувань. При змінах – інформація оновлюватиметься.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165