Новини

Розширена педрада: підсумки і плани

Звіт про роботу Івано-Франківського медичного фахового коледжу у 2021-2022 навчальному році, підсумки цьогорічної вступної кампанії, фінансові проблеми діяльності ІФМФК, завдання і особливості організації освітнього процесу у 2022-2023 навчальному році – основні питання розширеного засідання педагогічної ради коледжу, яке відбулося 11 серпня.

 

Традиційно перед початком нового навчального року відбуваються такі засідання педради. Але ця остання педрада особлива, адже проходила після тривалої перерви, спричиненої російсько-українською війною, і в режимі офлайн, у коледжі. Повернувся дехто з працівників, хто був за кордоном (знову ж таки – через війну). Привітали ювілярів грамотами, квітами і словами вдячності за працю.

Показово, що засідання педради відбулося в аудиторії, яка підготовлена для очного навчання студентів – вона знаходиться в укритті, де проходили індивідуальну співбесіду з української мови вступники на основі базової середньої освіти (9 класів). До речі, це цокольне приміщення використовуватиметься як найпростіше тимчасове укриття, його вже взято на облік у міській службі з надзвичайних ситуацій. Тут уже під’єднаний дизельний генератор на випадок зникнення електропостачання. Встановлені два потужні вентилятори для нагнітання повітря в укриття, вони захищені спеціальними металевими решітками. В укритті є вода, санвузол, вогнегасники, протипожежна сигналізація, вай-фай, встановлені два кулери з питною водою та разовим посудом. В усіх приміщеннях укриття встановлене енергозберігаюче освітлення. Є система відеоспостереження.

На все це, особливо важливе в умовах воєнного часу, звернув увагу у своєму звіті директор коледжу Володимир Васильович Стасюк. Не зважаючи на обмежене фінансування, завдяки спонсорам, вдалося придбати дизельний генератор з автоматичним підключенням до мережі, забезпечити заклад канцтоварами, закупити шість ноутбуків, п’ять великих холодильників з морозильними камерами для гуртожитку, 16 сучасних розкладачок з матрацами та наматрацниками для гуртожитку… Зараз проводиться заготівля дров на зиму для опалювання спорткомплексу, знову ж таки завдяки благодійникам.

Традиційно на серпневій педраді директор коледжу звітував про проведену роботу за 2021-2022 навчальний рік. І був цей рік непростим – спершу карантинні обмеження через пандемію коронавірусу, з 24 лютого – війна. Володимир Стасюк розповів про організацію навчання в таких умовах. Акцентував на допомозі працівників і студентів Збройним силам Україні – як коштами, так і матеріальними ресурсами, участь у волонтерстві.

Високі результати показали випускники акушерського відділення на ліцензійному іспиті Крок.М., здали його без жодної двійки. На 10% показник ІФМФК вищий від середньоукраїнських результатів. Це було у січні, а у медсестер і фельдшерів через війну Крок.М. було відмінено. По-новому довелося проводити і вступну кампанію – індивідуальна усна співбесіда з української мови замість традиційних вступних іспитів.

За словами Володимира Васильовича, показовим для оцінки діяльності закладу освіти є той факт, що в ІФМФК, крім того, що повністю виконано регіональне замовлення на основі базової середньої освіти (після 9 класу), ще й набрано 53 осіб на навчання за кошти фізичних або юридичних осіб (контрактне навчання). І це один з найвищих показників серед аналогічних закладів передвищої фахової освіти в Україні.

Важливе питання, на якому акцентував увагу директор коледжу, – бюджет навчального закладу. Адже уже восьмий місяць доводиться жити у складних фінансових умовах, коли затверджені бюджетні призначення коледжу не співпадають з необхідними реальними потребами закладу: бюджет на 2022 рік (і загальний фонд, і державна освітня субвенція) сумарно зменшений на 12,6% від розрахункових цифр, що у сумі склало 3,5 млн. грн. В цьому «заслуга» фінансового підрозділу департаменту охорони здоров’я, фінансового управління обласної державної адміністрації, департаменту освіти, профільної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я і споглядальної позиції профільної комісії облради з питань освіти.

В умовах такого фінансового дефіциту ІФМФК опинився в гірших умовах, ніж інші коледжі, підпорядковані обласній раді. Довелося платити меншу доплату за престижність, укрупнювати групи, відмовитися від кураторства, не оплачувати завідувачам кабінетами, укрупнювати  циклові методичні комісії… На педраді одноголосно ухвалене звернення до посадових осіб, в тому числі до голови обласної ради з приводу такої фінансової ситуації.

На засіданні педагогічної ради заслухано звіт відповідального секретаря приймальної комісії Ірини Іванівни Гафійчук про прийом абітурієнтів на базі 9 класу. Окремо звернуто увагу на складності цьогорічної вступної кампанії, затримки з роз’ясненнями з боку Міністерства освіти і науки, проблеми при написанні мотиваційних листів.

Посвяту в першокурсники планується провести 28 серпня. А до 31 серпня триває прийом заяв від вступників на основі повної середньої освіти (на базі 11 класу).

Третє питання засідання педагогічної ради – основні завдання та особливості освітнього процесу в коледжі у 2022-2023 навчальному році. Про це доповіли заступниця директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода, заступник директора з навчально-виробничої роботи Ярослав Олександрович Гарко, методистка коледжу Ірина Іванівна Гафійчук, від навчальної частини Альона Миколаївна Валовіна.

Було також затверджено педагогічне навантаження викладачам на новий навчальний семестр.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165