Новини

Шість років студентському гуртожитку

У день великого християнського свята – Різдва Пресвятої Богородиці виповнюється шість років, як в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі було відкрито студентський гуртожиток. 

Символічно, що саме 21 вересня, у перше загальнохристиянське свято нового церковного року, шість років тому відбулися урочистості за участю представників обласної і міської влади, духовенства, громадськості, викладачів, студентів з нагоди відкриття власного гуртожитку. Адже це була знакова подія в історії найстарішого на Прикарпатті медичного навчального закладу. 

Перечитуючи спогади випускників ІФМФК до 85-річчя закладу освіти, переконуєшся, що багато десятиліть гуртожиток якщо і був, то у пристосованих приміщеннях і на дуже незначну кількість місць, згодом доводилося орендувати місця для проживання  студентів в гуртожитках підприємств, а більшість студентів з інших міст і сіл змушені були знімати квартири.

Тому зрозумілим було бажання адміністрації коледжу збудувати гуртожиток, і зробили це власними силами. З-понад 700 коледжів в Україні це єдиний приклад будівництва гуртожитку без жодної гривні із загального фонду бюджету. До речі, як і спорудження спортивного залу неподалік на території коледжу, якому цьогоріч виповнюється 11 років. Це цінний досвід, як на основі договору між адміністрацією коледжу, міською владою і забудівником можна збудувати свій гуртожиток чи спортзал.

Сьогодні гуртожиток – це 11-поверхова будівля, розрахована на 92 місця, з сучасними комфортними кімнатами і побутовими умовами. Продумане все до дрібниць: блочна система, окремі місця для спання, для приготування їжі, для навчання. Постійно є тепла вода, електродуховка і три холодильники на блок, навіть ортопедичні матраци у спальнях. При будівництві гуртожитку використані енергоощадні технології, є своя дахова паливна. З початком пандемії коронавірусу були встановлені бактерицидні рециркулятори у кожному блоці. Все для того, щоб студентам було зручно і безпечно.

На час карантинних обмежень через COVID-19, а тепер і військового стану, коли у коледжі проходить змішане навчання, гуртожиток функціонує за принципом готелю, студенти проживають тут по два тижні, коли приїжджають на очне навчання. Приміром, на початку вересня це були першокурсники і третьокурсники, а тепер другокурсники і четвертокурсники. Завдяки готельному принципу більша кількість студентів може проживати в гуртожитку.

В умовах воєнного стану для мешканців коледжу оснащене укриття на цокольному поверсі коледжу, ним необхідно користуватися під час повітряних тривог. Саме аудиторіями цокольного приміщення повинні користуватися мешканці гуртожитку щоденно після 18 години для підготовки до занять, тут є інтернет.

Особлива увага в гуртожитку приділяється протипожежній безпеці: є централізована пожежна сигналізація, вогнегасники у блоках. Традиційно у вересні для студентів відбулися навчальні заняття щодо дотримання вимог правил пожежної безпеки. Студенти також мали можливість побачити порядок приведення в дію вогнегасників та способи гасіння загорань і навіть самому виконати вправи з вогнегасником.

Традиційно на початку нового навчального року відбулися зустрічі директора ІФМФК Володимира Васильовича Стасюка з мешканцями гуртожитку. При таких зустрічах директор наголошує, що на кілька років гуртожиток стає для студентів рідним домом, тож спільними зусиллями потрібно зробити цей дім затишним, теплим, безпечним. Тут створені гарні умови – це потрібно цінувати і берегти. Важливою умовою проживання студентів в гуртожитку є позитивна динаміка успіхів у навчанні. Не допускається проживання в гуртожитку курців та осіб з іншими шкідливими звичками, до чого зобов’язує і майбутній фах медичного працівника. 

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165