Новини

80 років УПА – участь у засіданні круглого столу

 На відзначення особливої дати в героїчній історії України – 80-річчя створення УПА, яке відзначатимемо 14 жовтня, Івано-Франківський обласний інститут після­дипломної педагогічної освіти організував засідання обласного круглого столу «Українська повстанська армія – 80 років. Боротьба триває…». У ньому взяла участь завідувачка відділення загальноосвітньої підготовки Івано-Франківського медичного фахового коледжу Мирослава Василівна Вацеба.

Захід проходив 6 жовтня онлайн за участю науково-педагогічних, педагогічних працівників закладів загальної середньої, передвищої, вищої, позашкільної освіти, центрів професійного розвитку педагогічних працівників, представників державних установ та громадських організацій.

Як зазначили організатори круглого столу, його мета – відображення особливостей зародження та бойового шляху військових формувань українського національно-визвольного руху; осмислення ролі Української повстанської армії в державотворенні та у формуванні сучасної української політичної нації.

Розглядалися, зокрема, такі теми: участь і роль Української повстанської армії у виборюванні Української Самостійної Соборної Держави; історія УПА: документи, свідчення, дослідження науковців; знання про УПА в закладах освіти; український національно-визвольний рух: від минулого до сьогодення – Україна чинить спротив!

Під час круглого столу наголошувалося, що історія України – це постійна боротьба за незалежну, самостійну державу. Героїчну сторінку в цю історію вписали бійці УПА. Довший час ця історія замовчувалася, перекручувалася, фальсифікувалася. Тож потрібно розвінчувати історичні міфи в науці та історичній пам’яті. Молодь повинна знати, які випробування пережила УПА, що боролася спочатку з німецькою, а потім з совєтською імперіями. Це був справжній подвиг, який сьогодні кличе нас до боротьби з російськими окупантами.

Герої УПА та ті, хто підтримував їх у визвольній боротьбі, – це конкретні люди, які пройшли через підпілля, криївки, сибіри, репресії. Доповідь представниці ІФМФК Мирослави Василівни Вацеби на засіданні круглого столу власне була про це: «Борці зі звірячою сутністю окупантів (з історії життя однієї родини у боротьбі за самостійну Україну)». Події, викладені у її виступі, реальні, з розповідей очевидців. Спогади старожилів села Радча доповнені листами батька – Григорія Вацеби (псевдо Сулима) та матері – Марії Вацеби (Бабінчук) до своєї донечки Мотрі.

Також використані уривки зі сценарію виховного заходу «У пам’яті крізь віки…», підготовленого заступницею директора з виховної роботи Наталією Валеріївною Мальованчук та апробованого на засіданні обласного методоб’єднання викладачів історії закладів фахової передвищої освіти. Ці матеріали надіслані для збірника, який готує Івано-Франківський обласний інститут після­дипломної педагогічної освіти.

Тематика УПА набуває особливої актуальності сьогодні, в час російсько-української війни. Допоки будемо пам’ятати своїх героїв, доти буде жити Україна. Нація, яка має своїх героїв, ніколи не загине.

Тези виступів під час засідання круглого столу будуть розмі­щені на веб-сторінці ІФОІППО та використовуватимуться для під­вищення кваліфікації педагогічних працівників.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165