Новини

Відбулося розширене засідання педради

    20 жовтня на платформі Zoom відбулося розширене засідання педагогічної ради Івано-Франківського медичного фахового коледжу, на якому було розглянуто ряд важливих питань освітнього процесу, виховної роботи, організації діяльності ІФМФК.

    Коли вже пройдено майже два місяці навчання на першому курсі, тим більше у таких непростих умовах російсько-української війни, можна аналізувати, як відбувається адаптація студентів до навчання в ІФМФК. Адже до переходу від шкільної системи освіти до коледжної додаються непрості психологічні випробування, повітряні тривоги, хвилювання за рідних і друзів на передовій – можна сказати, подвійна адаптація. Власне про це і йшлося під час розгляду першого питання педради: про соціально-педагогічні проблеми здобувачів освіти нового набору, осіб з особливо небезпечних територій (в тому числі внутрішньо переміщених), їх адаптацію в освітньому закладі.

    Завідувачка відділення загальноосвітньої підготовки Мирослава Василівна Вацеба зазначила, що у коледж прийшли випускники з різних шкіл, з різним рівнем підготовки, до того ж після двох з половиною років шкільного дистанційного навчання, тому у першому семестрі важливо «навчити їх вчитися». Як показало анкетування першокурсників, проведене у коледжі, вони самі визнають, що адаптація ще не завершена і найважчою є саме адаптація до нової системи навчання. Питання анкети про те, що спонукало студентів до вибору фаху, як оцінюють рівень своїх знань, які стосунки у групі і з викладачами, як готуються до занять, які предмети даються важче та інші – це не просто відповіді на запитальник, це і своєрідний дороговказ для викладачів, щоб почути, підтримати, допомогти студентам, які зізнаються в «тривожності, невпевненості, пригніченому стані». Тому потрібно звертати увагу на психологічний, емоційний стан студентів, націлювати їх на більшу самопідготовку.

    Особливої уваги потребують студенти з внутрішньо переміщених осіб, з небезпечних територій, яких в ІФМФК є 24. Детальніше про роботу з ними розповіла заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук. Вона поінформувала про психологічну службу коледжу (допомога усім, хто потребує такої підтримки), а також про участь студентів у волонтерських проєктах, про плетіння маскувальних сіток, про благодійний ярмарок, завдяки якому вже зібрано понад 32 тисячі гривень на підтримку Збройних сил України.

    Якщо для першокурсників важливою є адаптація, то для студентів випускного курсу не менш важливими є завершальні місяці навчання. Голови циклових комісій Олеся Василівна Сухоручко і Альона Миколаївна Валовіна проаналізували якість теоретичної та практичної підготовки випускників спеціалізації Акушерська справа до складання інтегрованого іспиту Крок.М. Якщо в минулому навчальному році такий іспит у медсестер і фельдшерів був відмінений, то тепер уже встановлена дата Кроку.М для акушерок: 11 січня. Попередній зріз, який написали студенти, показує, що декому потрібно наполегливо вчитися ці кілька місяців, відпрацювати пропущені заняття, а викладачам слід провести якісні консультації. Варто підтримувати добру традицію лідерства ІФМФК за результатами Кроку.М, які вже багато років є вищими за середньоукраїнські. Як зазначила Альона Миколаївна, «результати Кроку.М – це лице коледжу».

    Не менш важлива для майбутнього фахівця і практична підготовка. Знову ж таки, в останні роки вона була ускладнена через карантин, дистанційне навчання, війни – як допомогти студентам на відстані освоїти практичні навики? На цьому акцентував заступник директора з навчально-виробничої роботи Ярослав Олександрович Гарко, аналізуючи деякі питання практичної підготовки здобувачів освіти. В ІФМФК вже є досвід так званої волонтерської роботи студентів в лікувальних закладах, зокрема в ЦМКЛ, Прикарпатському онкоцентрі, обласному перинатальному центрі, центрі психічного здоров’я. В медичному пункті коледжу студенти мають можливість відпрацьовувати практичні навики один на одному, для практичної підготовки використовуються також тренажерні кабінети, кабінети доклінічної підготовки. А викладачам рекомендовано при очному навчанні менше часу відводити на тести, а більше – на практичні навики.

    На засіданні педагогічної ради було поінформовано, що заступником директора з навчально-методичної роботи призначена Ірина Іванівна Гафійчук. У своєму першому в такій якості виступі вона говорила про співпрацю викладачів з навчальною частиною, про підготовку і вдосконалення робочих програм, аудіо- і відеопрезентацій, про відпрацювання за індивідуальним порядком. При цьому наголосила: «Все має бути доступне для студента».

    Задля студентів в ІФМФК вирішили відновити кураторство на ІІІ-ІVкурсах. Про це повідомив директор коледжу Володимир Васильович Стасюк, висвітлюючи проблемні питання роботи голів циклових комісій та класних керівників навчальних груп. Він наголосив, що освітній процес повинен бути водночас і виховним, а куратор – це піклувальник. Постійно – і під час навчальних занять, і під час різноманітних заходів необхідно підкреслювати велич України, виховувати патріотів на реальних прикладах історичних і сучасних героїв. Про це говорили й інші члени педагогічної ради.

    Завершуючи розширене засідання педради, Володимир Васильович Стасюк зазначив, що вона дала «заряд єдності», а також висловив усім подяку за працю і віру в перемогу.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165