Новини

Національний радіодиктант: мова об’єднує

     Представники Івано-Франківського медичного фахового коледжу долучилися до написання ХХІІ Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який проводиться 9 листопада, у День української писемності та мови. Частина писали в приміщенні коледжу, частина – дистанційно. До речі, у 2022 році ІФМФК оголошено «територією без російської мови».
     Це вже традиція: участь в такій акції і студентів, і викладачів, і працівників ІФМФК. Цьогоріч вона особлива, адже мова сьогодні є одним з чинників, що гуртує, об’єднує нас у війні, розв’язаній росією проти України. У цій боротьбі з агресором ми відстоюємо не лише свою незалежність і суверенітет, не лише свої території, а й українську мову.
    Автор тексту радіодиктанту національної єдності-2022 – українська письменниця та режисерка Ірина Цілик, диктант читала народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Це був хвилюючий, емоційний, щемливий текст на тему «Твій дім». І багатьом важко було стримувати хвилювання, коли йшлося про зруйнований або пошрамований дім, а то й такий, що «здатен уміститися до розмірів валізи». Та, цитуючи, «головне – це місце сили і пам’яті роду». І дім кожного вистоїть та дочекається повернення додому.
    Зазвичай найактивнішими учасниками радіодиктанту стають школярі та студенти і викладачі навчальних закладів, але щороку на знак поваги до української мови у ньому бере участь все більше людей різних професій. Тому трансляція диктанту проходила одночасно на різних платформах (телебачення, радіо, Інтернет), кожен бажаючий зміг перевірити, наскільки добре він знає українську мову. Втім, основна мета радіодиктанту – не перевірка грамотності, а об’єднання людей навколо України в усьому світі, своєрідний флешмоб на підтримку України, поваги до рідної мови та культури.
     В ІФМФК диктант очно писали студенти другого курсу спеціалізацій Сестринська справа і Лікувальна справа, дистанційно на платформі Zoom – першого курсу та викладачі. У коледж багато хто за традицією цього дня прийшов у вишиванці. Очно диктант писали в аудиторії на другому поверсі, як і минулого року.
    9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови, а також вшановуємо Нестора-літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія, автора «Повісті минулих літ», яка стала першим твором української літератури. До такої дати працівники бібліотеки коледжу підготували виставку книг – підручників української мови та монографій про мову.
    А на сторінці бібліотеки ІФМФК у фейсбуці вміщені такі слова: «Сьогодні, як ніколи, потрібно шанувати українську мову, підвищувати її соціальний престиж та всебічно розвивати. Тож спілкуймося українською, читаймо українською, співаймо українською, сміймося українською, молімося рідною українською мовою, адже мова, як і Україна, − у нашому серці, і починається вона із кожного з нас».
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165