Новини

Зустріч з волонтеркою

     Не лише цікавою, а й мотиваційною, підтримуючою була зустріч студентів КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) з волонтеркою, керівницею фонду «Я майбутнє України» Мартою Левченко.
     Попри те, що зустріч проходила в онлайн-форматі, вона відзначалася зацікавленням, високою активністю студентів, для багатьох – відчуттям особистої причетності. Адже сьогодні волонтерство – важлива складова боротьби українців проти російського агресора. Це фронт насамперед жінок, дуже молодих і старших людей, які спрямовують свої сили і вміння на підтримку ЗСУ – всіх тих, хто на передовій захищає Україну, її суверенітет і незалежність, нашу історію, сьогодення і майбутнє.
     Як зазначила на зустрічі завідувачка відділення Олеся Василівна Сухоручко, «в ІФМФК навчається 1025 студентів, і всі вони зараз знаходяться в Україні, для мене ЗСУ і  вони особисто є пунктом Незламності».
     Модератором зустрічі була керівниця групи І-1 Надія Романівна Мацевко, теж волонтерка з багаторічним досвідом.
     Про волонтерство і його важливість студентам говорила благодійниця Марта Левченко з Чернівців. Вона понад десять років працює з дітьми та їхніми батьками, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, створила Міжнародний центр підтримки жінок і дітей «Місто Добра». Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну кризовий центр почав приймати мешканців дитячих будинків, евакуйованих з небезпечних регіонів.
     Та не лише про цю діяльність почули студенти. Українська волонтерська служба започаткувала річну освітню програму Агенти Волонтерства, яка навчає, як проводити волонтерські акції, ефективно допомагати, будувати партнерство, покращувати своє місто та розвиватись через волонтерство. Кожен хоче бути потрібним, особливо у час таких випробувань, але яким чином бути максимально ефективним, як досягти успіху – саме цим досвідом зі студентами ділилася пані Марта.
     А потім було чимало запитань студентів – від особистих (що підштовхнуло до волонтерства, скільки часу присвячує цій справі, звідки черпає сили, що любить читати) до конкретних (чим займається фонд «Я майбутнє України», як виникла ідея збудувати «Місто Добра», як реагують діти-сироти на війну, хто підтримує добрі справи фонду і стає меценатом, як правильно допомагати) і до майже філософських: чи важко бути волонтером, що вкладає в поняття «щастя», чи дійсно вважає, що світ можна змінити.
     Деякі запитання були несподівані чи риторичні. Приміром, чому держава не зробить безплатну медицину? Чи є безкоштовний військовий адвокат, який би допоміг звільнити багатодітного батька з військової служби? Прозвучала обіцянка, що відповідь на останнє питання студенти отримають 9 грудня.  Просили також розповісти історію, яка найбільше вразила Марту Левченко за час волонтерської роботи. Цікавились, як змінилася така діяльність в умовах війни, як реагують оточуючі на неї і чи проводились такі зустрічі зі студентами раніше.
     Було і таке запитання: «Чим я можу допомогти?». Серед студентів, викладачів, працівників ІФМФК чимало тих, хто займається волонтерством. І не важливо, чи це плетіння маскувальних сіток, чи проведення тренінгів з невідкладної допомоги, чи формування медичних аптечок, чи випікання смаколиків для наших захисників на передовій. Кожна справа важлива і потрібна. Можливо, після такої зустрічі ще хтось захоче долучитися до волонтерської спільноти.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165