Новини

Імплементація Стамбульської конвенції: виклики та суперечності

     В КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) з ініціативи викладачки Загайкевич О. П. відбувся семінар на тему «Наслідки ратифікації Стамбульської конвенції в освіті» за участю кандидата філософських наук, правознавиці з Київщини, управлінця навчальними закладами Олесі Горготи. Проходив він у змішаному форматі, цікавим був і для студентів, і для викладачів.
     Науковиця з трьома освітами, Олеся Горгота більше трьох років досліджує тему гендеру. Своїми думками вона поділилася з викладачами та студентами IV курсу спеціалізації Сестринська справа, які зараз навчаються в коледжі очно, і зі студентами ІІІ курсу спеціалізацій Лікувальна справа і Сестринська справа, які долучилися дистанційно. Початок семінару співпав з повітряною тривогою, але оскільки зустріч проходила в аудиторії на нульовому поверсі, що одночасно є укриттям, то студенти випускного курсу це не відчули.
     Більшість з нас сприймають поняття «гендер» як захист прав жінок проти домашнього насильства – такою була відповідь із залу на запитання лекторки. Однак згідно з Стамбульською конвенцією цей термін виходить за межі бінарного статевого визначення «чоловік – жінка». І йдеться в цьому документі не лише про запобігання насильству. На думку Всеукраїнської ради церков, Конвенція «нав’язує гендерну ідеологію», яка несе загрози щодо виховання дітей, руйнування інституту сім’ї та шлюбу: укладення одностатевих шлюбів, усиновлення дітей такими парами.
     У червні Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію, з 1 листопада вона вступила в силу, уже запущено процес її імплементації. Та деякі положення Конвенції суперечать національному законодавству. Власне на цих суперечностях, загрозах і викликах акцентувала увагу Олеся Горгота у своїй презентації. Особливе занепокоєння викликає те, як будуть імплементуватися положення документа у сфері освіти. Чи не руйнуватиме така освітня політика здоровий психосексуальний розвиток дитини, чи не сприятиме поширенню серед підлітків гендерної дисфорії (порушення статевої ідентичності), популяризації ЛГБТ-руху?
     Як протиставлення цьому – виховання на основі християнських цінностей. Про це говорили під час виступів на семінарі заступник голови громадської організації «Християнський рух за життя» Мирослав Возняк і директор ІФМФК Володимир Стасюк.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165