Новини

Мова – душа народу

     Колектив КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) сьогодні відзначає календарне свято – Міжнародний день рідної мови.
     Міжнародний день рідної мови був проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО 17 листопада 1999 року. Відзначають його щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. А в Україні рідній мові присвячене ще одне свято – День української писемності та мови, який відзначається 9 листопада.
    Бо материнську мову потрібно шанувати і оберігати, передавати майбутнім поколінням і гордитися нею. Адже українська мова вважається однією з наймилозвучніших у світі, вона співуча і мелодійна, соковита і багата, як наша рідна земля. Мова є важливим елементом культурної та національної свідомості людини, найсильнішим інструментом збереження і розвитку нашого матеріального й духовного спадку. Пам’ятаймо слова Ліни Костенко: «Нації помирають не від інфаркту: спочатку їм відбирає мову».
     І сьогодні, в часі московсько-української війни, є окремий мовний фронт: під прапором української мови, за рідну мову. Вона є нашим духом і нашою зброєю у боротьбі проти московських агресорів.
     Студенти коледжу традиційно беруть участь у Міжнародному конкурсі знавців української мови імені Петра Яцика та Міжнародному мовно-літературному конкурсі учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка серед студентів закладів вищої та фахової передвищої освіти. В минулому році у другому етапі конкурсу імені Тараса Шевченка студентка 5 групи І курсу спеціалізації Лікувальна справа Владислава Брич здобула перше місце серед студентів закладів фахової передвищої освіти гуманітарного профілю і вийшла у фінал.
    В умовах московсько-української війни мовне питання набуває особливого значення, є навіть окремий мовний фронт. У січні під час педагогічної конференції  про мову людини як дзеркало культури підготувала виступ викладачка української мови та літератури, методистка коледжу Наталія Андріївна Римар, де особливу увагу звернула на унікальність української мови, необхідність шанувати її і оберігати. Така тематика стала основою виховних годин, які відбулися у студентських групах.
    Свого часу у коледжі було випущено брошурку «Чия мова вторинна і зіпсована?», а зараз, під час війни, ІФМФК оголошено територією без російської мови.
    Тож бережімо нашу рідну українську мову, очищаймо її від засмічень суржиком та іноземними словами, говорімо, пишімо і думаймо лише українською мовою!
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165