Новини

Онлайн-зустріч з творцями фільму «Щедрик»

     Студенти КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) взяли участь в онлайн-зустрічі з режисеркою і актором українського фільму «Щедрик», який нещодавно вийшов у прокат. Таку зустріч організував Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти.
     Як анонсували організатори заходу, проведений він для знайомства студентства з новими іменами українського кінематографа та підвищення культурного рівня молоді.
     Зі здобувачами освіти різних навчальних закладів України 25 квітня в дистанційному форматі зустрілися українська режисерка, продюсерка, сценаристка, членкиня Української кіноакадемії Олеся Моргунець-Ісаєнко та український актор театру і кіно, заслужений артист України Андрій Ісаєнко. Вони говорили насамперед про успіх фільму «Щедрик», задум такої кінострічки і етапи її створення, дотримання історичної достовірності, консультування з істориками та краєзнавцями.
     Історична драма «Щедрик» розповідає історію трьох різних родин: українців, поляків та євреїв, яких об’єднало спільне горе – зміна репресивної машини СРСР на каральну систему Третього рейху. Імперії та правлячі режими ворогують між собою, а страждають від того сім’ї різних національностей, які живуть в одному будинку. Українська родина рятує польську і єврейських дівчаток, завдяки викладачці співів Софії діти отримали шанс бодай на якийсь час почуватися безпечно. Разом вони співали пісню «Щедрик», забуваючи про страшне сьогодення і мріючи про щасливе майбуття.
     Для нас цікавий фільм ще тим, що події в ньому розгортаються в тодішньому Станіславові на основі реальних історій. Одна з таких подій сталася восени 1943 року під час показу романтичної оперети «Шаріка» композитора Ярослава Барнича, коли під час вистави у театрі було заарештовано і згодом вбито майже 30 оунівців.
     Та тематика онлайн-зустрічі з режисеркою фільму «Щедрик» і актором, який зіграв офіцера НКВС, не обмежилася лише кінострічкою. Олеся Моргунець-Ісаєнко розповіла також про свою роботу над новим документальним фільмом на екологічну тематику про річки України, а Андрій Ісаєнко поділився власним досвідом волонтерства.
     Студенти мали можливість поставити свої запитання митцям.
     А тим, хто ще не подивився фільм «Щедрик», радимо обов’язково це зробити. Бо кінострічка сильна, болісна, правдива, щемка. Це фільм про людяність, гідність, історичну пам’ять.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165