Новини

Об’єктове тренування з тактичної медицини (відео)

    В КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) спільно з медичною службою В/Ч А 1349 проведене комплексне обєктове тренування з тактичної медицини.
    В умовах реальної військової агресії та захоплення території України російською федерацією проблема захисту Батьківщини стала як ніколи актуальною. Вчасне надання домедичної допомоги зберігає життя поранених та хворих, а своєчасна евакуація з поля боя запобігає повторному ураженню або загибелі.
    Цьому питанню особлива увага приділяється і в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі. Підготовка з тактичної медицини організована і проводиться з метою набуття студентами спроможності рятувати та зберігати життя людини, яка перебуває у невідкладному стані, в умовах бойової обстановки.
    12 травня 2023 року в коледжі у рамках святкування Міжнародного дня медичної сестри було проведене комплексне об’єктове тренування з тактичної медицини.
    Схематично територія коледжу була поділена на три зони, в яких надавалась домедична допомога:
  • «Червона» (зона обстрілу)
  • «Жовта» (зона укриття)
  • «Зелена» (зона евакуації).
    Сортувальна бригада (студентки ІVкурсу Марія Бенюк та Надія Іванюк) виділяли чотири групи потерпілих:
– «Червоні» – потребують термінового втручання
– «Жовті» – допомога може бути відтермінована на деякий час
– «Зелені» – підлягають евакуації без надання медичної допомоги
– «Чорні» – отримали несумісні з життям травми (які вже померли чи агонують).
    Три ланки санітарів-носіїв (студенти ІІІ-ІVкурсів) переносили потерпілих на ношах у відповідні зони («жовта», «зелена»).
    У «жовтій»  зоні  студентка ІV курсу Анастасія Пересипкіна та студенти ІІІ курсу Олесь Семчук, Василь Кічула відпрацювали основні правила та способи зупинки зовнішньої кровотечі (джгути, турнікети, тампонада рани), перевіряли прохідність дихальних шляхів та відновлювали дихання у разі  його відсутності, встановлювали назофарингіальну трубку у разі потреби, проводили транспортну іммобілізацію різними шинами, в тому числі і пневматичними, та підручними засобами при різних переломах та інших важких пошкодженнях м’яких тканин. 
     У «червоній» зоні (зона обстрілу)  потерпілі самостійно накладали собі турнікети для зупинки кровотечі, відпрацьовували методику індивідуального пересування поранених (відтягування однією особою, відтягування в положенні лежачи, винесення на спині).
     Був виділений окремий медичний пункт у «жовтій» зоні, де постраждалим можна було виміряти артеріальний тиск, при потребі зробити ЕКГ, надати невідкладну допомогу при стенокардитичних нападах та гіпертензивному кризі  (таблетовані препарати, в/м, в/в струминно та в/в краплинно).
     Реально була проведена евакуація постраждалих, за що вдячні начальнику медичної служби В/Ч А 1349 підполковнику м/c Василю Петровичу Федаку за співпрацю та наданий санітарний транспорт.
     За словами заступника директора коледжу з навчально-виробничої роботи Ярослава Олександровича Гарка, студенти отримали достатній рівень практичної підготовки. «Ми будемо продовжувати проводити такі заняття, які потрібні для всіх нас у воєнний час», – зазначив він.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165