Новини

Захист переддипломної практики у медсестер

    На спеціалізації Сестринська справа в КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) з 19 червня розпочався захист переддипломної практики. Це важливий етап підсумкової атестації випускників, завтрашніх фахівців, – оцінюється рівень оволодіння практичними навичками. А завтра у здобувачів освіти випускного курсу розпочинаються державні екзамени.
    До захисту практики допущені всі студенти випускного курсу, хоча декому довелося «підтягнути хвости» з оформленням документації: щоденника переддипломної практики, цифрового звіту переддипломної практики і путівки.
    Першими захист практики проходили здобувачі освіти 2 і 3 груп спеціалізації Сестринська справа. Відповідно іспит проходив у дві зміни. Складався з трьох дисциплін: медсестринство у внутрішній медицині, медсестринство в хірургії та медсестринство в педіатрії.
    Кожна з дисциплін має 40 задач. Студенти витягують номерок, згідно з яким отримують завдання за одним номером з кожної дисципліни. Кожний білет передбачає теоретичне питання: поставити медсестринський діагноз, скласти план лікування, план обстеження і практичне: виходячи з цього діагнозу, відпрацювати практичні навики на фантомі або один на одному.
    При захисті практики студенти повинні продемонструвати вміння робити ін’єкції, зондові маніпуляції, найпростіші фізіопроцедури, накласти джгут, різні види пов’язок, транспортна іммобілізація, проводити хірургічну обробку рук.
    Серед тих, хто мав сьогодні захист практики, було четверо студенток, які двомісячну переддипломну практику проходили в Німеччині. Диференційований залік з практики вони складали нарівні з усіма і показали гарне володіння практичними навичками.
    Попередньо усі студенти здали чотири обов’язкові навички: внутрішньовенне струминне введення ліків (один на одному), внутрішньовенне краплинне введення ліків (підключення і заповнення системи до пацієнта на фантомі), серцево-легенева реанімація на спеціальному манекені, запис електрокардіограми (теж один на одному). Внутрішньовенні струминні ін’єкції і ЕКГ студенти здавали в медичному пункті коледжу, а внутрішньовенні краплинні ін’єкції та серцево-легеневу реанімацію – в кабінетах доклінічної практики.
    За словами заступника директора з навчально-виробничої роботи Ярослава Олександровича Гарка, з огляду на те, що для сьогоднішніх випускників навчання було складним (два роки пандемії Covid-19, а з 24 лютого 2022 року – московсько-українська війна, дистанційна і змішана форма навчання, обмежені можливості виробничої практики в лікувальних закладах), загалом враження від захисту практики хороші. Особливо високий рівень практичних навичок демонструють студенти, які за взаємною домовленістю між адміністрацією коледжу та закладів охорони здоров’я на волонтерських засадах  працювали в якості помічників медичної сестри у відділеннях медичних закладів.
    Захист переддипломної практики на випускному курсі спеціалізацій Сестринська справа і Лікувальна справа триватиме до 22 червня.
    А з 22 червня розпочинається захист виробничої практики: 22 червня – група ІІІ-7 (Акушерська справа), 27 червня – група ІІІ-1 (Лікувальна справа), 28 червня – група ІІІ-5 (Сестринська справа). 29 червня – захист практики у групі І-7 (Акушерська справа).
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165