Новини

Тренінг з домедичної допомоги для медсестер

     Розпочався осінній семестр у слухачів відділення післядипломної освіти КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165). 13 вересня відбувся навчальний тренінг «Домедична допомога в умовах бойових дій».
     До початку осіннього семестру навчання слухачів відділення післядипломної освіти ІФМФК було оновлено та допрацьовано, або й повністю розроблено навчальні програми для 32 циклів спеціалізації та тематичного удосконалення відповідно до наказу МОЗ України № 2016 від 10.11.2022 р. Додатково працівники відділення розробили навчальні програми для циклів спеціалізації за фахом Сестринська справа, Лікувальна справа, Акушерська справа для тих молодших медичних спеціалістів, які мають понад п’ять років перерви у стажі роботи. За словами заступниці директора з післядипломної освіти Олександри Денисівни Воєводи, є позитивний результат – четверо фахівців вже проходять навчання за індивідуальними навчальними планами та незабаром зможуть приступити до роботи у медичних закладах області; ще двоє молодших спеціалістів з медичною освітою планують з 19 вересня розпочати навчання за індивідуальною освітньою траєкторією.
     Також відділення післядипломної освіти налагодило тісну співпрацю з обласним центром зайнятості та практикує навчання молодших спеціалістів з медичною освітою за ваучером, виданим Івано-Франківським обласним центром зайнятості.
     Навчання на відділенні післядипломної освіти сьогодні проходить у змішаному форматі: не менше 50% занять слухачі навчаються очно у закладах охорони здоров’я м. Івано-Франківська, які визначені як базові наказом департаменту охорони здоров’я ОДА. Дистанційні заняття відбуваються у синхронному режимі на освітній платформі Zoom, що дає змогу медичним молодшим спеціалістам у такі дні поєднати навчання та працю на своєму робочому місці.  
     Доброю традицією стало проведення на базі відділення післядипломної ІФМФК навчальних тренінгів.
     Зокрема, 13 вересня відбувся навчальний тренінг «Домедична допомога в умовах бойових дій». Його проводили тренери курсу «Бойовий медик» Леся Романівна Марковецька – сестра медична ДУ ТМО МВС по Івано-Франківській області та Володимир Миколайович Яцків – голова циклової комісії хірургічних дисциплін коледжу.
     П’ятнадцять медичних сестер закладів охорони здоров’я області ознайомилися з основними протоколами TCCC, алгоритмом MARCH та оволоділи практичними навичками надання допомоги в умовах військових дій для цивільних людей: проведення швидкого огляду, сортування, евакуації; зупинки критичних кровотеч за допомогою джгутів турнікетів, проведення тугої тампонади рани, накладання тиснучої пов’язки; роботи з бандажами та ІПП; користування військовою індивідуальною аптечкою, об’єм та вид допомоги на кожному етапі; надання допомоги при пошкодженнях грудної клітки, судомних нападах, опіках, удавленні (прийом Геймліха).
     Всі учасники тренінгу відпрацювали на фантомах проведення серцево-легеневої реанімації, оволоділи особливостями СЛР із застосуванням АЗД.
      Учасники тренінгу також пройшли невелике тестування та провели самооцінку набутих в результаті навчання знань, компетентностей і практичних навичок та отримали сертифікати.
      Наступний тренінг для молодших спеціалістів з медичною освітою на базі відділення післядипломної освіти ІФМФК відбудеться 27 вересня на тему «Гігієна рук та засоби індивідуального захисту в роботі молодшого медичного спеціаліста».
     Організатори та учасники тренінгу висловлюють щиру подяку за сприяння та допомогу в організації і проведення тренінгів для молодших спеціалістів з медичною освітою Наталії Степанівні Ружило – експертці департаменту охорони здоров’я ОДА, заступниці медичного директора з медсестринства КНП «Обласна клінічна лікарня» Івано-Франківської обласної ради. 
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165