Новини

Лекція про донорство для першокурсників

     В КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) зі здобувачами освіти зустрілася керівниця проєктного відділу ДонорUA Людмила Лінник. 13 лютого студенти групи 1-4 ОПП Сестринська справа (керівниця Анна Іванівна Байструк) мали можливість прослухати лекцію на тему донорства.
     Як наголосила Людмила Лінник, питання донорства завжди гостро стояло в Україні. Для того, щоб донорська кров була доступна завжди і скрізь, де вона необхідна, її має регулярно, добровільно і безоплатно здавати достатня кількість здорових людей. Попри волонтерські ініціативи та небайдужих громадян, які власними силами закликають інших долучитися до донорства, кількість донацій в нашій країні майже втричі менша, ніж в інших цивілізованих країнах.
     За підрахунками ВООЗ для нормального функціонування лікарень і запобігання нестачі у банку крові на 1000 громадян країни має припадати щонайменше 33 регулярні донори. В Україні цей показник значно нижчий: 13 донорів на 1000 громадян.
     Десять років війни і майже два роки повномасштабного вторгнення лише ускладнили ситуацію. Кров нагально потрібна як на фронті, так і в тилу. Потреба в донорській крові з початку повномасштабного вторгнення зросла на 60%.
     Під час лекції студенти дізналися про найважливіші аспекти донорства, а саме:
– хто може бути донором; 
– протипоказання для донорства;
– підготовка до донації крові, харчування та інші важливі аспекти;
– специфіка і повний процес забору крові;
– користь для самого донора (свого роду оновлення організму).
     І найважливішим, звісно, є моральний аспект.
     Обираючи для себе шлях донорства, ви врятуєте не одне життя!
     Одна здача крові може врятувати цілих три життя, адже з вашої крові будуть виділені три окремі компоненти – тромбоцити, еритроцити та плазма, які можуть бути використані для трьох пацієнтів з різними захворюваннями.
     Студенти активно долучалися до обговорення і пообіцяли, що, досягнувши повноліття (тільки з 18 років можна стати донором), вони обов'язково доєднаються до такої важливої соціальної ініціативи, а поки – розкажуть все, про що дізналися, батькам і повнолітнім знайомим.
Пресцентр коледжу.
 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165