Новини

100-річчя вшанування пам’яті героїв Крут

     Бій під Крутами – бій, що відбувся 16(29) січня 1918 року біля залізничної станції Крути поблизу селища Крути та села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва, 18 км на схід від Ніжина.
     Трагічна загибель студентського куреня під Кутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Уже в березні 1918 року, після підписання Брестської угоди, за німецької окупації України та з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій Могилі в Києві. Тіла 28 вояків-студентів було перевезено до місця, де відбулась громадська жалоба і поховання. на церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей учинок київської молоді героїчним.
     Після цього про подвиг молоді під Крутами було забуто на більше ніж 70років. Натомість, про бій під Крутами завжди пам’ятали українці, які проживали за кордоном. Відзначаючи дату проголошення незалежності України, вони згадували й про крутян. Один із яскравих представників української діаспори – Євген Маланюк, наголошував: «…народ, творячи з якоїсь події легенду – а Крути без сумніву, є й будуть однією з найвеличніших легенд нашої нації, - знає, що він робить. Народна мудрість її національний геній –це найвища земна справедливість – творячи свої легенди і міфи, себто підносячи дану історичну подію до височини надісториччя, ніколи – щодо вибору події – не помиляються. Не помилилися вони й у випадку Крут».
     З метою гідного відзначення Дня пам’яті, 6 група ІІІ курсу з куратором Влашин Т.О. 29.01.2018 р. відвідала Обласну філармонію, де проходив захід до 100-річчя вшанування пам’яті героїв Крут. Студенти мали змогу почути історію про битву під Крутами, також переглянути музичні композиції у виконанні тенора О.Семчука та академічного камерного оркестру «HARMONIANOBILE».
     На цьому заході згадано не тільки трагічну історію України, але й отримали приємні враження від виступу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165