Новини

Зустріч студентів першого курсу спеціалізації «Лікувальна справа» із начальником штабу обласного територіального загону Української добровольчої армії (Прикарпаття) Дубом Віктором Ігоровичем, парамедиком, інструктором 5-го окремого добровольчого батальйон

      28 травня 2019 року у Івано-Франківському базовому медичному коледжі відбулася зустріч студентів першого курсу спеціалізації «Лікувальна справа» із начальником штабу обласного територіального загону Української добровольчої армії (Прикарпаття) Дубом Віктором Ігоровичем, парамедиком, інструктором 5-го окремого добровольчого батальйону Української добровольчої армії Наталією Романівною Колодій та командиром 5-го окремого добровольчого батальйону Української добровольчої армії Віталієм Богдановичем Хованцем.
     З березня 2014 року наша країна  перебуває в стані неоголошеної війни. Багато страждань випало на долю нашого народу за цей час, але він проявив свій незламний дух.  Сьогодні на Сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої.  Там вирішується доля і майбутнє України. Весь народ нашої держави об‘єднався нині проти російського агресора.  Сили АТО намагаються протистояти терористам. На полі битви – захисники, воїни, парамедики. Їм ми висловлюємо велику шану!
     Виховувати глибокі патріотичні почуття, причетність і відповідальність за все, що  відбувається в країні, вдячність тим, хто віддав за неї життя; формувати активну громадянську позицію щодо єдиної, цілісної держави та захисту її кордонів, повагу, толерантність до інших   народів, віру в краще майбутнє України – такими є одне із завдань національно-патріотичного виховання у коледжі.
     Мужні, сміливі, хоробрі. Не шкодуючи власного життя, захищають неньку Україну. Це  бійці, що зі зброєю в руках захищають крихкий східний кордон України, медики, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу, волонтери, на плечах яких тримається наша армія.
     Парамедик Наталія Романівна Колодій подала інформацію щодо надання екстреної допомоги на полі бою, яка є основною запорукою врятування життя пораненого. Наголосила, що аналіз причин загибелі військовослужбовців під час ведення бойових дій свідчить про те, що значну їх частину можна було б врятувати при своєчасному та якісному наданні домедичної допомоги. Ця кількість коливається від 9 до 25 % (війни в Іраку та Афганістані). Основними причинами смерті 80–90 % таких поранених стали масивна крововтрата та шок. При цьому локалізація поранень у 48 % випадків – у тулуб, у 31 % – у верхні та нижні кінцівки, у 21 % – в шию чи пахові ділянки, де знаходяться магістральні кровоносні судини. Обсяг надання медичної допомоги на полі бою залежить від тактичної ситуації, характеру одержаних поранень, рівня теоретичних знань і практичних навичок особи, яка першою контактує з пораненим, та наявних у неї медичного обладнання й медикаментозних засобів.
     Заступник директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук подякувала гостям за подаровану зустріч. Разом із студентами побажали їм та їхнім сім`ям добра, злагоди, любові та сімейного затишку, а всій нашій країні - мирного неба!

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165