Новини

Зустріч із заступником міністра освіти

viber 2020 02 23 10 12 37
      У четвер, 20 лютого 2020 року, у приміщенні обласної державної адміністрації відбулася зустріч директорів коледжів і технікумів Прикарпаття (закладів фахової передвищої освіти) із заступником Міністра освіти та науки України Єгором Андрійовичем Стадним.
     На зустрічі були присутні також  заступник голови облдержадміністрації, очільники та працівники департаменту освіти, науки та молодіжної політики, представники обласного профспілкового комітету працівників освіти.
     Зустріч високого гостя вклалася в одну годину.
     Мета приїзду – довести до присутніх позицію МОН України щодо очікуваного об’єднання вже у 2021 році фахової передвищої і професійно-технічної освіти в один складник – професійну освіту.
     Таке об’єднання має бути зафіксоване вже у новому Законі України «Про  професійну освіту», який поспіхом, без широкого обговорення готується на розгляд Верховної Ради.
І така деструктивна ідея має всі шанси бути втіленою у життя, якщо зважити на пересічну громадянську незрілість позиції директорського корпусу України з цього приводу.
     Не стала винятком і згадана вище зустріч у приміщенні облдержадміністрації. За винятком кількох директорів коледжів, які пробували аргументовано опонувати заступнику Міністра, більшість обмежилася «глибокодумним мовчанням», або задаванням другорядних питань, що не стосувалися «химерної ідеї», яка вже дозріла у високих міністерських кабінетах. Наші побоювання «про пересічну громадянську незрілість» підтверджуються невтішними результатами голосування представників (студентів і викладачів) коледжів і технікумів України за петицію на сайті Президента України (термін голосування закінчується 26 лютого 2020 року) «Просимо припинити руйнівну політику Уряду щодо технікумів і коледжів України» №22/079560-еп.
     Прикро, але активна громадянська позиція як директорів коледжів, так і їхніх вихованців, - свідчила б про формування в Україні громадянського суспільства, без якого неможливо побудувати процвітаючу державу.
     «Химерність» міністерської ідеї, яку важко синхронізувати з позицією здорового глузду, має вагоме підтвердження. Судіть самі. 5 липня 2019 року новообраний Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про фахову передвищу освіту», який вступив у дію 9 серпня минулого року.
     Цим Законом (за який кілька років боролись найбільш активні представники коледжів і технікумів, наукової та освітньої інтелігенції…) фактично відновлювався статус коледжів і технікумів, який існував ще за часів радянської імперії.
     Нагадаємо, що тоді він мав назву «середня спеціальна освіта».
     Але вже 29 вересня «зухвале невігластво» наносить «підкилимний» удар по авторитету Президента: Постановою Кабінету Міністрів України №849 приймається Програма діяльності Уряду, у якій, всупереч чинним законам України (!), два складники освіти об’єднуються в один з таким формулюванням: «професійна (професійно-технічна та фахова передвища) освіта». Вже 04.10.2019 р. цей документ схвалює в турборежимі Верховна Рада України.
     По-друге. Закон «Про фахову передвищу освіту» ще навіть не запрацював, не показав свої слабкі і сильні сторони, а вже робиться недолуга спроба його ліквідувати.
     По-третє. Як можна об’єднати в один складник освіти суто робітничі професії і педагогічні, музичні та інші мистецькі, військові, ветеринарні, медичні… професії?
     Неупереджений аналіз засвідчує, що ці два складники освіти повинні функціонувати окремо. А вихід держави із стану економічної стагнації, розвиток господарського комплексу України розставить все на свої місця: диктуватиме потребу в тих чи інших кадрах та їхню кількість.
     Сьогодні дуже важливо зберегти кістяк викладацьких кадрів та молодь від її втечі за кордон.
     Складається аргументоване враження, що очільники профільного міністерства переслідують протилежну мету. Не хочеться вірити, що вони відпрацьовують певні гранти (кошти). Ймовірно, вони навіть не усвідомлюють, що «химерні ідеї» можуть викликати суспільне збурення і протести, що це зашкодить державним інтересам, Президенту, що такі дії є шкідливими в умовах московсько-української війни…
     Але вони «продовжують діяти». Схоже, що поїздки Україною очільників МОН України пов’язані із «прощупуванням» ситуації. Можливо, зустріч 20 лютого ц. р. в облдержадміністрації дала їм підставу думати, що знищувати фахову передвищу освіту можна. Та наша область – це ще не вся Україна. Хіба такою є ситуація серед коледжів і технікумів всієї держави?
Прес-служба ІФБМК
media share 0 02 0a a28c05f36f693578917dc0dff69854b56f7f6ea69defd4db648b26c0f54f3b14 21bf5505 a800 457a b568 58c8db1f957d

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165