Новини

Карантин і розвиток особистості

     В умовах карантину можна і навіть потрібно займатися фізичними вправами. Фізичні навантаження значно покращать стан здоров’я. Час почати саме зараз! Можливостей – більше, ніж достатньо, для занять руховою активністю в домашніх умовах.
     Про те, навіщо ж тренуватися, якщо надворі карантин? Викладачі фізичної культури Івано-Франківського базового медичного коледжу наводять  кілька аргументів, які можуть здатися доволі переконливими:
Онлайн фітнес
Тренування допоможуть контролювати вагу
     Коли ти вимушено сидиш удома, ведеш максимально малорухливий спосіб життя, — невитрачені калорії неминуче осядуть на стегнах, животі та інших частинах тіла, якщо їх не спалити в інший спосіб. Наприклад, тренуванням.
  1. Тренування допоможуть покращити імунітет
     Регулярні помірні навантаження посилюють імунітет та його здатність протистояти вірусам. Тож якщо не хочеш захворіти – проводь фізкультхвилинки хоча б три-чотири рази на тиждень.
  1. Тренування покращать зовнішній вигляд та самопочуття
     Навіть якщо у тебе немає проблем із зайвою вагою, регулярні тренування підтягнуть м’язи, зроблять зв’язки еластичнішими, кістки міцнішими, укріплять серце та дихальні шляхи. Таке точно не буває зайвим.
  1. Тренування підвищать самооцінку
     Коли знаєш, що твоя сила волі настільки міцна, що ти тренуєшся регулярно, – самооцінка зростає. Коли тобі подобається твоє відображення у дзеркалі – вона міцнішає. Систематичні заняття фізичними вправами мають вплив на психологічний стан. Загально відомо, що під впливом фізичних вправ в організмі людини виробляється гормон  щастя – ендорфін. Якщо підходити до справи зважено, ти станеш спокійнішим (ою) і впевненішим (ою).
Я готовий (а ) тренуватися, що робити?
     Під час карантину до спортивного залу коледжу не потрапити. Проте, викладачі фізичного виховання порекомендували студентам коледжу  безліч відеоматеріалів, що дають змогу зміцнювати усі групи м’язів в домашніх умовах. Обирай будь-який. А обравши – зважай на наступне:
     Виділи собі трохи часу, близько години тричі на тиждень. Розтягуйся, розминайся, виконуй вправи з власною вагою. Навіть не заглядаючи до гугла, ти одразу зможеш згадати десятки вправ, які ще недавно виконував на заняттях.
Зміцнюй свій опорно-руховий апарат               
     Для цього якнайкраще підійдуть вправи з власною вагою: присідання, віджимання від підлоги, вправи на прес. Якщо вдома є бруси або перекладина – дуже добре. А ще корисними можуть стати обруч, еспандер або скакалка.
Використовуй підручні матеріали
     Нема гантелей? Не біда. Заміни їх пляшками з водою. Від стопки книг зручно віджиматися, щоб прокачати трицепси. Стілець замінить фітбол. Просто ввімкни фантазію – вдома повно спортивного інвентарю.
Займайся на свіжому повітрі
     Крім домашніх вправ, багато любителів спорту приділяють час бігу підтюпцем на свіжому повітрі, який є дуже корисним як для розвитку серцево-судинної так і імунної системи організму.  І зараз як ніколи зростає актуальність питання про безпеку такого заняття в умовах нинішнього стану. Адже карантин якраз спрямований на обмеження перебування людей на вулицях, аби уникнути зараження. Заняття спортом на вулиці залишаться безпечним, якщо люди будуть дотримуватися методів соціальної дистанції. Це означає, що вибирати маршрут і час для пробіжки варто так, щоб мінімізувати контакт із іншими людьми. Але навіть, якщо інші бігуни теж будуть на вашому маршруті, тримайте необхідну дистанцію в 2 метри.
Дотримуйся здорового харчування
     Не забуваємо про здорове, повноцінне харчування. Обов’язково додаємо в раціон продукти, які допомагають зміцнити імунітет: кольорові овочі та фрукти, натуральний мед, жирну рибу, імбир, горіхи, кисломолочні продукти, часник. Не потрібно виснажувати організм різноманітними дієтами.
Контролюй рівень стресу
     Нервувати також не бажано – стрес провокує виділення гормону кортизолу, який шкодить нашій імунній системі. Не турбуйтеся та не піддавайтеся паніці, спокійне сприйняття ситуації — наш ключ до спокою. Ще ніхто не став здоровішим від зайвих переживань, навіть якщо у вас є на те вагома причина.
     Як зазначає практичний психолог коледжу – Усенко М.В., безумовно, під час карантину  певною мірою відбувається обмеження потреб людини, особливо в спілкуванні, соціальних контактах. Будь-які заборони, навіть необхідні, можуть викликати невдоволення, роздратування, сум, тривогу через нерозуміння ситуації. Потреба в спілкуванні може бути реалізована у соціальних мережах, також завжди залишається можливість зателефонувати батькам, рідним, друзям. Будь-яка потреба може бути реалізована різними шляхами. Це свідчить про низький рівень невротизації та про відповідний рівень психологічного здоров’я і благополуччя особистості.
     Тому вдумлива оцінка інформації без зменшення рівня небезпечності проблеми, дотримання необхідних профілактичних заходів будуть корисні всім. Уникнути паніки допоможе здорове бажання не перебувати у натовпі, а також вміння підтримувати гарний настрій і конт­ролювати своє життя; відповідати не тільки за своє здоров’я, але й за здоров’я рідних; вживати рекомендованих профілактичних заходів. Умови карантину значно обмежують людей у звичному графіку і проведенні дозвілля. 

   Проте чітких рекомендацій тут бути не може бути. Кожен знає, чим наповнити своє життя під час карантину. Наприклад, згадати про хобі, на які не вистачало часу, зануритись у тексти улюблених творів, вивчати іноземні мови, реалізувати віртуальні екскурсії музеями світу, займатися спортом. Під час дистанційного навчання, яке діє у коледжі, на перервах між заняттями застосовуйте вправи для покращення зору та фізичні вправи для постави. Також цей час може бути корисним для осмислення людиною себе, свого життя, своєї ролі у суспільстві, родині. Отже, зай­нятись тим, що є цікавим саме для вас. Бережіть себе!

                                                                                Адміністрація коледжу

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165