Новини

Випускні екзамени – у форматі онлайн

     Через пандемію коронавірусу і карантинні обмеження державні комплексні кваліфікаційні екзамени в Івано-Франківському базовому медичному коледжі проходили у режимі онлайн на платформі Zoom. Складали їх студенти спеціалізації «Сестринська справа» та «Лікувальна справа».
     Екзаменаційні комісії цьогоріч очолювали генеральний директор КНП ««Івано-Франківський обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Мирон Матейко і заступник медичного директора з медсестринства обласної клінічної лікарні, експерт департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації з питань медсестринства Наталія Ружило. До слова, обоє у свій час закінчували наш навчальний заклад.
     Як зазначив директор ІФБМК Володимир Стасюк, теж випускник коледжу, дистанційне складання випускних іспитів, особливо для медичного навчального закладу, де практична складова є дуже важливою, – варіант не найкращий, але вимушений. Попередньо проводилися консультації, як складати екзамени онлайн, а викладачі для цього здійснили відповідну методичну роботу.
     Розробили найбільш оптимальний і доцільний варіант складання комплексних кваліфікаційних іспитів. 187 майбутніх медсестер здавали три складові екзамену – медсестринство в терапії, в хірургії, в педіатрії, а 66 майбутніх фельдшерів – чотири: терапію, хірургію, педіатрію, акушерство і гінекологію.
     Відповідно кожному студенту доводилося виходити на зв’язок три або чотири рази. На відповідь відводилося по 10 хвилин. Щоб не було хаосу, розробили графік, якого повинні були дотримуватися студенти. За ходом іспиту дистанційно спостерігали голови екзаменаційних комісій для прийому державного комплексного екзамену та керівництво коледжу, підключаючись в будь-який момент – своєрідний контроль.
     Як проходили комплексні кваліфікаційні іспити – невеликий репортаж, записаний теж онлайн.
     ...Незвично, коли між очима викладачів і студентів – екрани комп’ютерів. Викладачі приймають іспит з навчальних кабінетів коледжу, а студенти знаходяться вдома. За інтер’єром навіть можна здогадатися, що це кухня чи вітальня (де кому зручно). Але вдома – не означає в спортивному костюмі чи піжамі. Всі в білих халатах, шапочках, дехто з бейджиками. А дехто навіть в масках, і тоді викладач зазначає, що можна маску зняти, бо це ж вдома.
     Перед викладачем у кілька рядів викладені номерки екзаменаційних білетів. Студент або замовляє: такий-то ряд, такий за порядком білет, або, як дехто, сподівається на щасливу руку викладача і дозволяє йому витягнути будь-який. За номером білета студенти шукають свою задачу і одразу відповідають. Медицина – це діяльність, яка потребує швидкого мислення і реагування.
     Для викладачів своєрідне випробування на витримку, коли іноді по кілька хвилин чекають, поки студент вийде на зв’язок. Гірше, якщо такий зв'язок переривається чи виникають технічні труднощі. Приміром, на комп’ютері нема мікрофону. Та вихід можна знайти: відповідь через телефон.
      Відповідають студенти по-різному (зрештою, як і на звичайних екзаменах). Хтось впевнено і чітко, комусь викладач змушений ставити додаткові питання, а коли хтось «плаває», викладачі переживають, наче це їхня вина. Водночас виправляють чи доповнюють відповідь, бо важливо, аби студенти засвоїли матеріал. А коли гарна відповідь, то і викладачі тішаться. Нема можливості продемонструвати практичні навики, то ж студентам доводиться онлайн моделювати тактику і порядок дій в тій чи іншій ситуації, при тому чи іншому діагнозі.
      Підсумкова оцінка виводилася з оцінок за окремі медичні дисципліни (три у медсестер і чотири у фельдшерів) та результатів ліцензійних інтегрованих іспитів КрокМ. До слова, коледж може похвалитися, що вже традиційно наші результати за КрокМ вищі за національні показники.
     Таке проведення іспитів у режимі онлайн відбувалося вперше. І вперше через карантинні обмеження особливо хвилююча подія – урочистості з нагоди випуску студентів спеціалізацій «Сестринська справа» і «Лікувальна справа» теж проходитиме дистанційно у неділю, 28 червня, о 14 годині на платформі Zoom. Крім того, відеопривітання буде розміщене на сайті коледжу і на YouTube.
     А вже 29 і 30 червня випускники протягом двох днів за певним графіком, з дотриманням санітарних вимог отримуватимуть дипломи та іншу документацію про закінчення коледжу, щоб згодом продовжити навчання в медичних вишах, чи дистанційно в Тернополі, чи піти на роботу за фахом. Лікувальні заклади чекають розумних, добре підготовлених випускників Івано-Франківського базового медичного коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165