Новини

Фінішувала вступна кампанія для дев’ятикласників

      В Івано-Франківському базовому медичному коледжі навіть швидше відведених термінів завершилося зарахування вступників на основі базової загальної середньої освіти (після 9-го класу) на навчання за регіональним замовленням і за контрактом. За регіональним замовленням набрано 165 осіб на спеціалізації «Сестринська справа» і «Лікувальна справа». Цікава деталь – на обидва відділення вступила однакова кількість юнаків. Ще 56 вступників підписали договори на навчання за контрактом. У коледжі зізнаються: хотіли менше – маємо більше (це щодо контрактників). Але про це дещо пізніше, як і про деякі підсумки вступної кампанії.

     Якщо попередній тиждень проходив під знаком вступних випробувань, то цей відвели під укладання договорів зі вступниками. 21-22 липня – з тими, хто пройшов за регіональним (державним) замовленням, 23-24 липня – з контрактниками. І якщо минулого тижня основними дійовими особами були абітурієнти, то тепер себе у цій ролі більшою мірою відчули батьки.

     Приміром, їм запропонували пройти тим же маршрутом, що їхні діти тиждень тому. Вони заходили в актовий зал, де абітурієнти писали вступні випробування, згодом виходили на спортмайданчик, як і діти. Змогли побачити, як лежали талончики, які витягали вступники. Спробуйте, тягніть – хвилювання відчуваєте? Діти показували, де вони сиділи на першому іспиті і де на другому. Батьки побачили бактерицидні рециркулятори, придбані і встановлені у коледжі через пандемію коронавірусу (до слова, їх уже 42, а планують встановити більше 50).

     При укладанні договорів з державниками їм наголосили, що ті, хто вступив на місця регіонального замовлення, беруть на себе певні зобов’язання.

     «Ми беремо на себе зобов'язання добре вчити студентів, дати їм знання, але і вони мають певні обов’язки, адже держава дала на них регіональне замовлення, – каже директор ІФБМК, колишній випускник навчального закладу Володимир Стасюк. – Там є такий гарний пункт, що якщо студент погано буде вчитися протягом трьох-чотирьох семестрів, а це половина навчання, матиме менше 7 балів, то він ініціює переведення його на навчання за контрактом, а на його місце переводиться контрактник, який навчається на 9 і вище».

     Словом, стимул добре вчитися і державникам, і контрактникам.

     Щодо контрактників, то вони укладали договори у холі коледжу. Жартома між собою члени приймальної комісії навіть робили парі щодо цифр, скільки студентів виявить бажання вчитися за оплату. Та ніхто не вгадав, що таких буде більше півсотні. Схоже, що ще кілька людей додасться, бо телефонують з таким проханням і ще є кілька днів. Разом з державниками, як і планували, буде сім повноцінних груп.

     Будьмо відвертими, деякі навчальні заклади навіть регіональне замовлення не виконують. Та і враховуймо можливість подавати документи у кілька коледжів. Тим приємніше, що серед цьогорічних вступників (уже студентів) є кілька, які з трьох навчальних закладів, куди пройшли за державним замовленням, вибрали саме ІФБМК, і десятки – які такий вибір на користь нашого коледжу зробили з двох навчальних закладів.

     Ну а те, що кілька абітурієнтів у виборі між медициною і початковими класами вирішили перевагу надати останньому, можливо, пояснюється просто: злякалися труднощів, які сьогодні постали перед медициною, де робота «як на передовій». У коледжі це розуміють і цим не переймаються, бо чекають насамперед відданих медичному фахові молодих людей.

    Якщо продовжити тему вибору, то при формуванні груп враховуються побажання студентів. Їм запропонували написати на окремому листку, з ким хотіли би вчитися в одній групі, лише аби співпадала іноземна мова. І навіть у зошиті відповідального секретаря (не для широкого загалу) можна було написати, з ким би не хотів вчитися в одній групі. Для хорошого морального клімату в студентських групах важливо, щоб разом вчилися ті, кому комфортно один з одним.

     А ще батькам пропонували показати роботи їхніх дітей. І коли «група підтримки» (мама, баба, тато або ще хтось з родичів) читали в роботі сина чи доньки, що «запалення шлунка називається панкреатитом» чи що «у людини є 14 пар ребер», то погоджувалися, що вступник щось не довчив, або перехвилювався.

     Щодо географії, то більшість студентів з Прикарпаття, але є і з Тернопільської області, і з Львівщини, і з Закарпаття. А найвіддаленіша – Біла Церква на Київщині.

     Що важливо враховувати при підбитті підсумків вступної кампанії, говорить директор коледжу Володимир Стасюк.

     – При вступі в навчальний заклад ми вважаємо об’єктивним критерієм не кількість поданих заяв, а кількість фізичних осіб і як ця кількість співвідноситься з регіональним (державним) замовленням. Якщо у нас було 260 фізичних осіб і було 165 місць регіонального замовлення, то це виглядає серйозно. Це перший факт. Другий – чи виконано регіональне замовлення. Тішимося, що з цим проблем не було цьогоріч і ніколи не було в минулому. Третій фактор: навіть якщо виконано регіональне замовлення, важливо подивитися, з якими оцінками вступив останній абітурієнт, бо середній бал «3» викликає сумнів, як ця дитина згодом вчитиметься. І ще один пункт – скільки до регіонального замовлення ще набрано контрактників. В нашому коледжі їх 56 (цифра наразі не остаточна).

     За цими чотирма критеріями Івано-Франківський базовий медичний коледж є лідером в державі серед однотипних закладів, насамперед за співвідношенням фізичних осіб до величини регіонального замовлення. До слова, в цьому році регіональне замовлення зросло до 165 з 140 в минулому році. А зважаючи на конкурсну ситуацію, наступного року, очевидно, величина регіонального замовлення буде ще більшою.

     13 серпня розпочнеться прийом заяв від вступників на основі повної загальної середньої освіти (після 11-го класу). Паралельно іде підготовка до нового навчального року – від впорядкування навчальних аудиторій до змін в навчальному процесі, формуванні груп, зміщення акцентів на консультування, впровадження різних форм навчання.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165