Новини

Знову карантин, знову дистанційне навчання

     Пандемія коронавірусу внесла свої корективи в освітній процес в Івано-Франківському базовому медичному коледжі. Не було звичної посвяти в студенти,  в онлайн-форматі відбулося засідання педагогічної ради, а з 1 вересня на всіх курсах розпочалося дистанційне навчання. Завершилося зарахування на навчання за регіональним замовленням на основі повної загальної середньої освіти і продовжується прийом на контрактній основі.
     Про вимушені обмеження посвяти в першокурсники і години спілкування у групах для студентів на основі базової загальної середньої освіти ми уже розповідали. Довелося провести їх на день швидше запланованих термінів, 30 серпня.
     31 серпня на платформі ZOOM відбулося розширене засідання педагогічної ради коледжу. Викладачі, які не мали змоги під’єднатися вдома, були присутні в актовій та спортивній залі з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних вимог.
     Було заслухано звіт приймальної комісії про проведену роботу з прийому студентів на навчання у 2020 році. Заслухано також звіт директора коледжу Володимира Стасюка про виконану роботу за 2019-2020 навчальний рік, а про фінансову діяльність доповіла головна бухгалтерка Галина Кінаш. На засіданні педагогічної ради розглянуто також деякі питання організації освітнього процесу у 2020-2021 навчальному році, затверджено педагогічне навантаження викладачів на цей період. Заступник директора коледжу з навчально-методичної роботи Олександра Воєвода інформувала про план заходів  на зауваження голів Державної кваліфікаційної комісії спеціальності 223 Медсестринство спеціалізацій «Лікувальна справа» та «Сестринська справа», який було затверджено.
*  *  *
     Сподівання на традиційний навчальний процес не справдилися: через оголошення в Івано-Франківську «червоної зони» карантину, спричиненого COVID-19, навчання в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі змушені розпочати з дистанційної форми. Якщо для студентів з другого по четвертий курс «дистанційка» уже апробована у березні-червні, то для першокурсників це своєрідний виклик.
     Нагадаємо основні принципи дистанційного навчання у коледжі: щодня чотири пари згідно з чітким розкладом дзвінків. Правда, тривалість занять дещо відмінна від традиційної – не 1 година 30 хвилин, а 1 година. Тих 30 хвилин, не використаних зараз, будуть задіяні в навчальному процесі пізніше, після закінчення карантину, для закріплення і узагальнення пройденого матеріалу.
     Є перерви, щоб студенти могли відпочити. І перший дзвінок не о 8 ранку, як звично у коледжі, а о 9 годині. Плюс щодня дві консультації по 45 хвилин. Вони у будні проходять з 14 годин 30 хвилин до 16 години згідно з розкладом, а в суботу з 10 до 13 години додаткові, за потребою і бажанням студентів. Особливо це важливо для першокурсників, які щось не зрозуміли і потребують додаткового пояснення.
     Викладачі спільно зі студентами та методистами коледжу вибирають найбільш технічно доступні форми дистанційного навчання: онлайн-заняття, скайп-конференції, відеоуроки, лекції-презентації, тестування з використанням різноманітних освітніх платформ, в тому числі платформи Moodle, яка діє на сайті коледжу і на яку підписані всі студенти. Використовуються різні форми електронного зв’язку: вайбер, Zoom, Інстаграм тощо.
     Є і новинки в цьому навчальному році. Приміром, білі халати на заняттях навіть вдома. Бо, погодьтесь, коли після ранкової кави сісти за комп’ютер чи смартфон у піжамі, домашньому халаті або спортивному костюмі – це одне: відчуття розслабленості, несерйозності, своєрідного продовження канікул. Інша справа – білий халат студентів і викладачів, який уже сам по собі налаштовує на серйозну роботу з освоєння медичного фаху, адже навчання – це праця, відповідальна і наполеглива.
     А спортивний костюм буде доречним на заняттях з фізичного виховання та фізичної культури. Тим більше, що під час вступних випробувань виникла підозра: не всі першокурсники дружать з фізкультурою і спортом. А карантин ще й посилює гіподинамію. Та обмеженість простору не означає обмеженість руху – вважають медики. І таке усвідомлення прищеплюють студентам.
     За словами директора ІФМФК Володимира Стасюка, зараз в навчальному закладі заняття проводяться згідно з графіком освітнього процесу та тимчасовим положенням «Про організацію освітнього процесу в умовах карантину». За результатами дистанційного навчання ведеться облік проведених занять: викладачі ведуть звіт, а студенти «карантинний зошит» (це вже студентський звіт про кожний день).
*  *  *
     І до останніх повідомлень. Згідно з правилами прийому на навчання в ІФМФК до 12 години 07 вересня 2020 року вступники після 11-го класу, які отримали рекомендації на навчання до зарахування за регіональним замовленням, повинні були подати оригінали відповідних документів до приймальної комісії. На основі повної загальної середньої освіти в коледжі було виділено 10 місць регіонального замовлення за спеціалізацією «Акушерська справа». Отже,  10 осіб (згідно з рейтинговим списком) виконали вимоги і зараховані на навчання за регіональним замовленням.
     Продовжується прийом на навчання на контрактній основі: вже подали оригінали документів 27 абітурієнтів за спеціалізацією «Сестринська справа» (заплановано до 30) та 17 абітурієнтів за спеціалізацією «Акушерська справа» (заплановано до 25).
     До слова, педагогічний колектив Івано-Франківського медичного фахового коледжу поповнився новими кадрами. Всі викладачі-початківці відчувають підтримку та допомогу адміністрації коледжу, наставників та інших досвідчених викладачів навчального закладу.

 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165