Новини

«Літопис» Самійла Величка поповнив фонди бібліотеки коледжу

      Для бібліотеки Івано-Франківського медичного фахового коледжу (Івано-Франківського базового медичного коледжу) придбано і вже отримано примірник «Літопису» Самійла Величка. Це дороговартісна книга, закуплена за кошти спонсорів. За інсайдерською інформацією, поки що це перший придбаний в нашій області екземпляр «Літопису». Планується також придбання для бібліотеки нових книг з історії України, національно-визвольної боротьби.
     Не так давно, у День українського козацтва 14 жовтня, презентація «Літопису» Самійла Величка відбулася у Національному історико-культурному заповіднику «Гетьманська столиця» в Батурині. Це був перший сигнальний екземпляр, і одразу в нашому коледжі вирішили придбати цю книгу. І ось кур’єр доставив це унікальне видання – найвизначніший і найбільший за обсягом український літопис XVIII століття, один з найцінніших козацьких літописів, в якому відображена визвольна боротьба українського народу проти польської шляхти.
     Сам «Літопис» Самійла Величка, оригінальний твір, зберігається в музеї в Санкт-Петербурзі. Дуже мало українських істориків мали до нього доступ, його ніхто не досліджував. Лише коли копії оригіналу викупив Гарвардський університет, він потрапив в Україну. З 2012 року група науковців Інституту історії України НАНУ та Центру з вивчення історії України Санкт-Петербурзького державного університету реалізували унікальний проєкт – підготували повне академічне видання «Літопису» Самійла Величка. Видання вміщує повний текст праці Величка, біографію автора, аналіз оригіналу рукопису та його київської копії кінця XVIII століття, історію створення та зберігання рукопису. Завдяки меценатам «Літопис» побачив світ у видавництві «Кліо».
     Масштабна праця – понад 1000 стилізованих під стародрук сторінок – дозволяє зануритися у події козацького періоду історії України, переосмислити безліч історіографічних міфів та дізнатися про те, чим ми маємо пишатися.
IMG 1246
 
зображення viber 2020 10 28 16 02 00
      Нове видання стане гарним доповненням до ілюстрованої історії українського козацтва «Україна – козацька держава», яка вже є в бібліотеці коледжу. У ній представлена історія і культура українського козацтва у більш як п’яти тисячах фотосвітлин з оригіналів документів, мап, стародруків, рукописів, клейнодів, зброї та одягу, з творів графіки, живопису, скульптури, декоративно-ужиткового мистецтва, історичних ландшафтів, з пам’яток архітектури та інших українських козацьких старожитностей. Книга містить також історичні нариси про різноманітні аспекти історії козацької України, життєписи її визначних діячів.
IMG 1254
      І гарна традиція продовжуватиметься. Зараз для бібліотеки коледжу уже замовили і чекають надходження книги «Полковник Болбочан: спогади, свідчення, документи» Романа Коваля та Юрія Юзича про життя і діяльність полковника армії УНР, «визволителя Криму», який міг стати «українським Гарібальді», та книги Данила Яневського «Грушевський, Скоропадський, Петлюра» про державотворчі процеси в Україні у 1917-1920 роках, лідерів національно-визвольної боротьби, їхні погляди, кроки, помилки.
     На переконання директора Івано-Франківського медичного фахового коледжу Володимира Стасюка, такі видання повинні бути в бібліотеці кожного закладу освіти. «Ми робимо все для того, щоб сьогодні викладач і студент міг побачити ці книги, потримати їх в руках, полистати, почитати, знайти для себе цікаві моменти», – зазначив Володимир Васильович, закцентувавши на важливості виховання патріотизму та громадянської активності майбутніх спеціалістів.
mockup 4 s
 
3abf95d8b979aa6869597d1b8fac8cf6

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165