Новини

Представники коледжу писали національний диктант єдності

     9 листопада відзначається День української писемності та мови. Цій календарній даті приурочена щорічна акція «Радіодиктант національної єдності». Цьогоріч в ній взяли участь і студенти та викладачі Івано-Франківського медичного фахового коледжу.
     Це ювілейний ХХ всеукраїнський радіодиктант, започаткований у 2000 році з метою єднання навколо мови. Відтоді всі охочі в Україні і за кордоном можуть перевірити, наскільки добре вони знають українську мову.
     Традиційно до написання диктанту долучаються і представники Івано-Франківського базового медичного коледжу (Івано-Франківського медичного фахового коледжу). Однак пандемія коронавірусу внесла корективи: через карантинні обмеження студенти і окремі викладачі писали диктант дистанційно на платформі Zoom, а представники адміністрації, працівники і дехто з викладачів – у коледжі (звичайно, з дотриманням санітарно-епідемічних вимог і соціальної дистанції).
     Трансляція диктанту проходила в ефірі «Суспільного», текст читала акторка Римма Зюбіна у читальній залі бібліотеки імені Вернадського в Києві. Цьогорічний текст диктанту національної єдності створив письменник і видавець Іван Малкович.
     Цей текст гарний, як відзначали учасники диктанту, і за змістом, і за правописом. За змістом – про виклики книжкової ери, про «смак читання» традиційної книжки, а не на електронних носіях, про важливість читання (і думання) загалом. За правописом – треба було пригадати правила правопису, зокрема і останню редакцію 2019 року, особливу увагу звернути на пунктуацію.
     Роботи, які написали представники нашого коледжу, будуть направлені у Київ. Сам текст радіодиктанту оприлюднять на сайті  «Українського радіо» 11 листопада об 11:00.
     ХХ всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який писали викладачі і студенти, учителі і учні, політики і науковці, відомі митці і пересічні люди найрізноманітніших професій в різних куточках України і за кордоном – це своєрідний флешмоб-акція єднання навколо рідної мови. Не зайвою є і перевірка власної грамотності.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo