Новини

Відновлення очного навчання в коледжі

    Про особливості дистанційного навчання і про відновлення очного йшлося 30 листопада на засіданні педагогічної ради Івано-Франківського базового медичного коледжу (Івано-Франківського медичного фахового коледжу). Саме з 30 листопада на аудиторне навчання вийшли студенти трьох груп IV курсу спеціалізацій «Лікувальна справа» і «Акушерська справа». З 1 грудня до традиційної форми навчання повернуться студенти інших груп цього курсу. В наступні тижні планується очне навчання для студентів молодших курсів.
     Останній, завершальний місяць осіннього навчального семестру вимушено супроводжується словами «планується». Чи вдасться максимально ефективно використати три тижні очного навчання (а при потребі і резервного) – залежить від ситуації в державі з захворюваністю на коронавірус і урядових рішень щодо карантинних обмежень. Про це неодноразово наголошувалося під час засідання педагогічної ради. До речі, навіть педрада проводилася у «змішаному» форматі: частина викладачів знаходилися в актовому залі коледжу, частина долучилися дистанційно на платформі Zoom. А основними темами були питання освітнього процесу – як дистанційного, так і очного.
     Голови циклових комісій поінформували про організацію дистанційного навчання з різних дисциплін. У коледжі використовуються різноманітні платформи для проведення такого навчання і різні мультимедійні методи, креативні підходи. Викладачі напрацювали певний досвід такої форми освіти, хоча для них не був легким «вихід із зони комфорту»: більше часу потребує підготовка занять онлайн, водночас ці заняття, на яких потрібно викласти матеріал, тривають на 30 хвилин менше від традиційних пар.
     Непростим є дистанційне навчання і для студентів, особливо першокурсників. Саме на складностях навчання в режимі онлайн акцентували увагу виступаючі. Це, зокрема, труднощі у мотивації студентів, в контролі знань («нам потрібен думаючий студент, а не автоматичне запам’ятовування тестів»), у декого є технічні проблеми зі зв’язком. Було також проведене спеціальне опитування першокурсників про адаптацію до нового для них навчання вже не у школі, а у закладі фахової передвищої освіти.
     І окрема тема, яку обговорювали під час засідання педагогічної ради, – практична підготовка студентів. Бо медицину при найбільшому бажанні дистанційно опанувати не можливо, потрібне відпрацювання практичних навиків. Тут великі сподівання пов’язані з виходом на очне навчання. І хоча в умовах пандемії коронавірусу лікувальні заклади як навчальні бази для студентів закриті, треба максимально використовувати можливості власне коледжу. Як зазначив заступник директора з навчально-виробничої роботи Ярослав Олександрович Гарко, навчальна практика проводитиметься тільки у вигляді фантомних занять, але студенти повинні попередньо до них готуватися. Деякі навички з внутрішньої медицини, зокрема проведення ЕКГ і всіх видів ін’єкцій можна відпрацьовувати один на одному на базі медпункту. На екзаменах перевірка таких навиків буде обов’язковою.
     Про перехід до очного навчання в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі інформувала заступниця директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода. За рішенням адміністративної ради з 30 листопада розпочалося аудиторне навчання для студентів трьох груп IV курсу. З 1 грудня виходить шість груп IV курсу на традиційне навчання. З 7 грудня заплановане очне навчання для всіх медсестринських груп ІІІ і ІІ курсів. З 14 грудня запланований вихід на аудиторне навчання окремих груп ІІІ і ІІ курсів та всіх груп першого курсу. З 14 грудня для четвертокурсників розпочнеться сесія.
     Завершити навчальний семестр планується 31 грудня і весь січень мав би бути канікулярним.
     При виході студентів на очне навчання обов’язковим буде початок занять з опитування кожного про самопочуття і температурного скринінгу. У коледжі обов’язкове дотримання санітарно-епідемічних вимог, соціальної дистанції, в аудиторіях встановлені бактерицидні рециркулятори.
     На засіданні педагогічної ради методист Ірина Іванівна Гафійчук інформувала також про проєкт Правил прийому до Івано-Франківського медичного фахового коледжу на 2021 рік та про проходження курсів підвищення кваліфікації викладачами навчального закладу.
     Директор ІФБМК Володимир Стасюк підбив підсумки засідання педагогічної ради і побажав усім «міцного-міцного здоров’я і мудрості». Дійсно, 2020 рік був дуже складним, COVІD-19 змінив життя цілого світу, держав і пересічних людей. Він змусив також шукати нові форми навчання у коледжі. Але, як зазначив Володимир Васильович, «ми мусимо йти цим шляхом – іншого немає».

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165