Новини

Відзначення Міжнародного дня студента

     День студента в наші дні — це веселе і безтурботне свято, і не всі знають, що історія його виникнення аж ніяк не радісна, адже передували цьому трагічні події.
Відзначення Міжнародного дня студента має легендарну історію. В основі цього свята лежить боротьба за свої права та інтереси, потрясіння, розчарування і радість перемог. Спочатку ця дата — данина пам’яті чехословацьких студентів, героїв Опору. Коли в 1939 році німецькі війська окупували Чехію, студентські громади всієї країни об’єдналися і влаштували 100-тисячну демонстрацію. В ході заворушень був вбитий студент Ян Оплетал, а тисячі студентів і викладачів піддалися репресіям. В ніч з 16 на 17 листопада було вбито 9 керівників Союзу студентів Чехії і заарештовано понад 1200 студентів. На засіданні Міжнародної студентської ради, що проходила у Лондоні в 1941 році, на честь загиблих у тих подіях заснували Міжнародний день студента, який з тих пір відзначають 17 листопада. 
     Визвольну боротьбу за незалежність України у новітній історії також розпочали студенти.
     Криваві сторінки сучасності свідчать про те, що День студента в Україні не лише свято, але і день коли всі студенти нашої країни віддають данину пам’яті тим, хто поклав своє життя за наше майбутнє, за волю і суверенність нашої держави, тим хто посмертно стали Героями Небесної Сотні. 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165