Новини

Практичний семінар про роботу гуртожитків

     Представники Івано-Франківського медичного фахового коледжу взяли участь в онлайн-семінарі «Організація роботи гуртожитку закладу фахової передвищої освіти», організованому Науково-методичним центром вищої та фахової передвищої освіти. А директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк був одним зі спікерів практичного семінару.

    В онлайн-семінарі 28 квітня взяли участь заступники директорів з виховної роботи закладів фахової передвищої освіти, вихователі гуртожитків, практичні психологи. І проходив такий захід у вигляді обміну досвідом.

    «Гуртожитки – не тільки місце проживання, а й нове соціальне мікросередовище» – з такого виступу розпочала практичний семінар завідувачка кабінету соціально-гуманітарної та виховної роботи Науково-методичного центру вищої фахової та передвищої освіти Ірина Лепєха. Не завжди для студентів є легким перехід з одного середовища в інше – з родини до закладу освіти, доводиться звикати до нових умов проживання, побуту, соціалізації. Тож важливо, щоб в гуртожитках були створені комфортні умови для проживання і навчання, щоб виконували вони виховну роль. За словами Ірини Лепєхи, це гарна школа життя.

     Водночас місць в гуртожитках закладів освіти недостатньо, а попит зростає. Гостро стоїть питання їх фінансування, в багатьох гуртожитках застаріла матеріально-технічна база. А Державна програма відновлення мережі гуртожитків у закладах освіти на 2021-2025 рр., проєкт якої прийнятий в минулому році, наразі залишається проєктом, все ще не схвалена.

    Тому з особливою цікавістю учасники семінару сприйняли виступ директора ІФМФК Володимира Васильовича Стасюка про деякі особливості функціонування студентського гуртожитку Івано-Франківського медичного фахового коледжу. Адже це чи не єдиний в Україні приклад, коли гуртожиток збудовано без копійки загального фонду бюджету. Одразу зазначимо, що саме в цьому році перший невеличкий, але таки ювілей – виповнюється п’ять років студентському гуртожитку. До цього за 75 років ніколи не було свого гуртожитку, доводилося орендувати місця. І вже сам досвід, як на основі договору між адміністрацією коледжу, міською владою і забудівником можна збудувати свій гуртожиток, є цікавим і корисним для інших.

     Володимир Васильович Стасюк провів віртуальну екскурсію 11-поверховим гуртожитком, розрахованим на 92 місця, показавши блоки і кімнати, спальні і кухні, додаткові приміщення. Узагальнено можна сказати так: комфортно, зручно, з використанням енергоощадних технологій і з особливою увагою до безпеки проживання. У цьому ряду, зокрема, своя дахова паливна, постійно тепла вода, два холодильники і електродуховка на блок, ортопедичні матраци у спальнях («спальні кімнати – тільки для спання, для навчання – спеціальні місця у блоках і навчальна кімната на нульовому поверсі»), а з початком пандемії коронавірусу – і бактерицидні рециркулятори у кожному блоці. Окрема увага – протипожежній безпеці: централізована пожежна сигналізація, вогнегасники у блоках, для студентів проводиться спеціальне навчання, як ними користуватися.

     В гуртожитку проводяться різноманітні виховні заходи: майстер-класи, бесіди, тренінги з долікарської допомоги, групові заняття з психологом та інші. Бо це не просто місце для спання, а середовище, де можна комфортно проживати, вчитися, проводити цікаво час. Поряд – фізкультурно-спортивний комплекс і противандальні тренажери, де можна займатися спортом. Як наголосив Володимир Васильович Стасюк, позааудиторна робота з мешканцями гуртожитку – важлива складова освітнього процесу, тут поєднується соціальний захист і старанне навчання, а в час пандемії коронавірусу успішно апробований так званий готельний принцип поселення в гуртожиток.

     Виступ директора ІФМФК викликав численні запитання, бо досвід дійсно цікавий: від принципів поселення в гуртожиток, оплати в умовах карантину до роботи вихователів, чергових тощо. А згодом у чаті були дописи на кшталт «захоплюємося результатами», «гарний досвід створення комфортних і безпечних умов проживання в гуртожитку».

    На семінарі досвідом організації роботи гуртожитків також поділилися керівники закладів фахової передвищої освіти з Харкова, Миколаєва, Сум, Глухова, Рогатина, Іллінців, Берегова, Тульчина. Увага приділялася різним напрямкам діяльності – від порядку ведення документації гуртожитку, створення безпечних умов проживання до педагогічних аспектів адаптації студентів в гуртожитках і до організації виховної роботи і дозвілля мешканців гуртожитків. Цікавими були і виступи практичних психологів та вихователів про створення позитивного мікроклімату в гуртожитках, збереження психічного здоров’я студентів, роль студентського самоврядування в гуртожитках.

     Згодом буде видано збірник матеріалів про досвід організації роботи гуртожитків закладів фахової передвищої освіти.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165