Новини

Перші кроки в коледжі: посвята в першокурсники і години спілкування для батьків і студентів

     Напередодні 1 вересня – Дня знань, 31 серпня в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі відбулася урочиста посвята в першокурсники. Цього ж дня студенти мали години спілкування зі своїми керівниками груп, а з батьками зустрілися директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк і заступниця директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода. Відбулося також перше в новому навчальному році засідання педагогічної ради.

     Уже не абітурієнти, а студенти. І це підтвердили білі медичні халати, які першокурсники одягнули на урочистості. Схвильовані діти, щасливі батьки, доброзичливі викладачі – для всіх цей день є особливим. Та і курс особливий – студентами стали у рік 30-ліття відновлення незалежності України, а завершуватимуть навчання у рік 85-ліття Івано-Франківського медичного фахового коледжу.

     З огляду на те, скільки людей зібралося перед входом у коледж (дехто прийшов з мамою-татом, навіть з бабусями і братиками-сестричками), розумієш правильність рішення провести посвяту у два потоки: щоб було менше скупчення людей, щоб добре все було видно-чути. Та й, на щастя, прогнози синоптиків не справдилися – погода, як на замовлення.

     Розпочався цей день з покладання квітів до пам’ятника Іванові Франку, ім'я якого носить місто, де вчитимуться молоді люди не лише з Прикарпаття, а й з інших областей. Самі ж урочистості традиційно розпочалися зі спільного виконання Гімну України і слів заступниці директора з виховної роботи Наталії Валеріївни Мальованчук, що «з цієї миті розпочинається нелегка, напружена, але цікава праця студента». А що ця праця може бути не лише цікавою, а й солодкою та радісною, символізували цукерки, з якими на вишитих рушниках підійшли до своїх груп керівники-наставники.

     Вітаючи першокурсників і батьків, про радість від праці говорив і директор ІФМФК, колишній його випускник (рівно пів століття тому!) Володимир Васильович Стасюк: «Щоб кожний день навчання в коледжі для вас був радісним, щоб це була приємна праця, а не важкий труд (слово праця зі складом «ра» – радість, а не труд – трудно). Тим більше, що вибрали ви для себе найкращу професію з усіх: дбати про здоров’я людей, а Людина є вінцем Божого творіння».

     Особливим моментом була передача першокурсникам символічних залікової книжки і студентського квитка з рук завідувачок відділення загальноосвітньої підготовки Мирослави Василівни Вацеби, медсестринського відділення Олесі Василівни Сухоручко і фельдшерсько-акушерського відділення Альони Миколаївни Валовіної та представниць об’єднаного профкому викладачів і студентів коледжу Наталії Іванівни Бобкович та Мар'яни Іванівни Суслик.

     Завершилася посвята студентів духовним Гімном України «Боже великий, єдиний» та напутніми побажаннями «З Богом в медичну дорогу!».

     Потім за своїми керівниками груп студенти пішли в навчальні аудиторії на першу годину спілкування. Там детально дізналися про розклад і основні вимоги до студентів, про книги з бібліотеки і спільну групу у вайбері, познайомились один з одним і цукерками поласували.

     А для батьків у це час проходила година спілкування з директором ІФМФК Володимиром Васильовичем Стасюком і заступницею директора з навчально-методичної роботи Олександрою Денисівною Воєводою. Актова зала не змогла усіх вмістити, дехто з батьків стояв – а якби це були всі групи разом? Адже у цьому році на навчання в Івано-Франківський медичний фаховий коледж вступило 185 студентів за регіональним замовленням і 123 за контрактом.

     Володимир Васильович одразу наголосив, як важливо створити «чарівний трикутник»: директор і викладачі, батьки, студенти, і спільно мобілізувати першокурсників до праці. «У цьому трикутнику кожний кут важливий, без вашої підтримки кут розлетиться, трикутник не буде одним цілим. Важливо, щоб він був рівностороннім, і для цього потрібні спільні зусилля трьох сторін», – зазначив директор. Це як спільно засіяти поле, щоб зібрати добрий урожай.

     Для найстарішого на Прикарпатті медичного навчального закладу, заснованого у 1939 році, це вже добра традиція примножувати славу одного з найавторитетніших коледжів з-поміж ста медичних в Україні. Як підтвердження: відсутність незадовільних оцінок на ліцензійному іспиті «Крок.М», найвищі показники серед прикарпатських коледжів за результатами ЗНО. Студенти ІФМФК мають можливість проходити практику і стажування у клініках Німеччини, продовжити навчання в медичних університетах чи дистанційно здобути вищу медсестринську освіту в Тернополі. А головне – мають змогу під час навчання у коледжі переконатися у правильності вибору фаху, образно кажучи, «чи медицина – це моє».

     Додатковим стимулом добре вчитися є те, що після 3-4 семестру (половина «дистанції») ті студенти-бюджетники, які отримуватимуть бали нижче 7, можуть поступитися своїм місцем контрактникам з балами вище 9. В минулому навчальному році таких випадків переведення було 18. Відповідний пункт є у договорі про зарахування на навчання – і батькам про це додатково нагадали.

     Навряд чи таке практикують ще у якихось навчальних закладах. І вже точно ІФМФК єдиний з 700 коледжів України, де без залучення жодної копійки з загального бюджету збудовано сучасний спортивний комплекс і гуртожиток. У цьому році саме ювілеї – 10 років спорткомплексу і 5 років гуртожитку.

     Про фізкультуру під час години спілкування з директором була окрема мова. Якщо ще 10 років тому лише 15% випускників шкіл були абсолютно здоровими, то тепер цей показник значно нижчий – лише 4%. Тому так важливо, щоб діти не загубили своє здоров’я за час навчання, а зміцнили його. «Фізкультура важлива, бо хвора нація безперспективна», – наголосив Володимир Васильович Стасюк. І додав, що не може бути, щоб на фізкультурі студенти сиділи. І віднедавна встановили відеокамеру в спортзалі, ведеться запис занять.

     Директор коледжу розповів батькам і про «скриньку довіри», і про традиційні батьківські конференції в осінньому та весняному семестрах, і про готовність викладачів до співпраці з батьками. А «ліричні відступи» Володимира Васильовича, «розкриття таємниць» і жарти при спілкуванні з батьками переконували, що у коледжі до всього ставляться творчо, креативно, доброзичливо. І щиро сприймалося побажання «підтримувати в дітях настрій, щоб вчилися радісно, щоб вміли в калюжах бачити зірки, а не болото».

     Заступниця директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода детально розповіла про організацію освітнього процесу у коледжі, про вимоги до відвідування занять і відпрацювання пропусків, про систему відробок і консультацій, про інтегрований курс природничих наук. Першокурсники вчитимуться лише у першу зміну, здебільшого по три пари у день, заняття закінчуватимуться до 12:15. Осінній семестр завершиться 28 грудня, з 29 грудня до 19 січня будуть канікули.

     І теж закликала батьків до співпраці та побажала «успіхів, терпіння, бути лояльними, не заставляти через силу, але і не забувати про контроль».

     31 серпня відбулося також розширене засідання педагогічної ради, де заслухано звіт приймальної комісії про проведену роботу з прийому студентів на навчання у 2021 році, звіт директора коледжу про виконану роботу за 2020-2021 н. р., звіт головного бухгалтера про фінансову діяльність коледжу. Розглянуто також деякі питання організації освітнього процесу у 2021-2022 навчальному році і затверджено педагогічне навантаження викладачів та плани заходів на зауваження голів ДЕК спеціалізацій «Лікувальна справа» і «Сестринсьська справа», проаналізовано анкетування випускників цих спеціалізацій.

     Відбулися також засідання циклових комісій за участю представників адміністрації коледжу.

     А 1 вересня з 8:00 розпочнуться заняття в Івано-Франківському фаховому медичному коледжі. До праці! І нехай вона приносить радість і добрі результати!

Пресцентр коледжу.

 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165