Новини

Нарада-семінар з керівниками груп

     Привітання з новим 2022 роком і Різдвяними святами та серйозна розмова про проблеми і роботу в новому році – такою була тема наради-семінару з керівниками груп, завідувачами відділень, головами циклових комісій Івано-Франківського медичного фахового коледжу, яку провів директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк.
     Поки у студентів канікули, викладачі зібралися в актовій залі № 2 коледжу (в останні два роки не так часто вдається зустрічатися офлайн, а не дистанційно), щоб, за словами директора ІФМФК, «радитися, як жити далі». Адже рік обіцяє бути важким, і учасникам наради довелося почути не дуже приємні речі.
     У дещо віддаленішій перспективі, у зв’язку з повсюдним скороченням, вивільненням робочих місць  в охороні здоров’я, може виявитися, що трьох медичних коледжів в області – забагато, тож доведеться проводити оптимізацію. Звичайно, у Івано-Франківського медичного фахового коледжу (враховуючи авторитет навчального закладу на національному рівні, кількість студентів, результати ДПА у вигляді ЗНО чи ліцензійного іспиту Крок.М.) найбільші шанси на місце під сонцем, та від усіх – і адміністрації, і викладачів залежатиме, яким буде остаточне рішення і вибір влади. Воно ґрунтуватиметься на об’єктивних критеріях: якість освіти, набір нових студентів, конкурс під час вступної кампанії і, звісно, на тому, як працюватимуть викладачі.
     У ближчій перспективі – дещо менші можливості відзначати кращих викладачів за кращу працю, стимулювати їх. Причиною стало рішення постійної комісії з питань охорони здоров’я обласної ради, яку очолює Андрій Яворський, забрати з бюджету ІФМФК на 2022 рік більше 3 млн. грн. на виконання заходів комплексної програми «Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки». Володимир Васильович Стасюк вважає небезпечною ситуацію, коли за рахунок освіти намагаються вирішувати проблеми охорони здоров’я. В медицині постійно чогось не вистачає, якісь дефіцити. Але хіба це вихід – покривати їх, порушуючи державні підходи до освіти, конституційні права викладачів? Найприкріше, що зроблено це було без попередження, навіть без телефонного повідомлення. Грубо кажучи, знайшли крайніх. Бо з десяти закладів освіти, які фінансуються з обласного бюджету (6 від департаменту освіти, 2 від департаменту культури, 2 медичних), саме медичні найбільше відчули таку несправедливість.
     Вже кілька листів-звернень до обласної ради підготувало керівництво ІФМФК з обгрунтуванням, чому це несправедливо, ба більше – недопустимо. «Про це треба говорити, стукати у різні двері», – зазначив Володимир Васильович Стасюк, який письмово, з аргументами повідомляє обласну владу, що такі дії не повинні відбуватися в принципі.
     А наразі, як вимушений крок, зменшення деяких виплат працівникам. Ці зменшення не стосуються виплат за вислугу років, за категорію, але при вилці 5-30% за престижність для всіх така доплата зменшиться до 5%. На громадських засадах працюватимуть зав. кабінетами та голови циклових комісій, а адміністрації, головам циклових комісій, керівникам груп буде встановлена доплата 10%. Зате у березні ті, хто заслужив, отримають премії. Тобто, те, що не додали, повернеться у вигляді премії.
     Водночас директор коледжу наголосив, що необхідно змінити ставлення до кураторства і до циклових комісій: «Нас сьогодні цікавить якість освітнього процесу, а не папірці. Головне – жива робота». З нового навчального року буде новий журнал керівника група, відпаде зайва звітність, яку мав би заповнювати куратор. Натомість він повинен знати про кожного студента своєї групи, особливо з тих, хто в групі ризику, працювати з ними, контролювати, заохочувати до навчання.
     Заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук повідомила, що нові журнали керівника групи діятимуть уже з 1 вересня, а наразі очікують від викладачів пропозицій щодо таких журналів.
     Під час наради-семінару йшлося й про інші питання (стипендії, оплата контрактниками за навчання, отримання книг в бібліотеці), бо в освітньому процесі нема дрібниць. Приміром, повернення студентами книг в бібліотеку за осінній семестр і взяття книг на наступний семестр: якщо на першому курсі такий процес майже завершений, то з кожним наступним курсом боржників все більше, а ІІІ курс – це майже половина студентів. Хіба керівників груп це не повинно хвилювати?
    Особлива увага звернута і на такі предмети як історія та українська мова. За словами Володимира Васильовича Стасюка, «це мають бути улюблені предмети студентів, адже ми виховуємо патріотів». І низькі оцінки з них, як «страховка» викладачів перед державною підсумковою атестацією у формі ЗНО, свідчать не на користь викладачів.
     Завершилася нарада-семінар, як і розпочиналася, словами вітань з нагоди Різдва Христового.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo