Новини

Корисно багатьом: виступ в ефірі радіо «Вежа»

     Як правильно діяти в критичних ситуаціях – про це в ефірі радіо «Вежа» розповідав викладач хірургічних дисциплін Івано-Франківського медичного фахового коледжу, волонтер Благодійного фонду «Сила Прикарпаття», інструктор військово-медичної допомоги формату DCC Володимир Яцків.
     Чи не щодня викладач-волонтер проводить тренінгові заняття з домедичної допомоги та тактичної медицини для медичного персоналу лікувальних закладів, трудових колективів, військовослужбовців і цивільного населення. Приміром, серед останніх – навчання, як надавати першу домедичну допомогу, в міському перинатальному центрі, в Івано-Франківському обласному окружному суді. Промовиста цифра: за місяць війни – понад 50 занять, іноді по кілька в один день.
     22 березня інтерв’ю Володимира Яцківа івано-франківському радіо «Вежа» теж стало своєрідним тренінгом для великої кількості слухачів, як діяти в критичних ситуаціях, на що звертати особливу увагу, як не піддаватися паніці, що використовувати з підручних засобів для надання невідкладної допомоги.
     Володимир Яцків наголосив, що в критичних ситуаціях не можна панікувати, але і не можна просто чекати на приїзд карети екстреної допомоги, побоюючись «зламати потерпілому ребро чи хребет». Оті витрачені на чекання хвилини можуть вартувати людського життя, тоді як вчасно надана домедична допомога може його врятувати. Тому так важливо, особливо в умовах війни та надзвичайного стану, аби якомога більша кількість людей володіли знаннями і навиками такої само- та взаємодопомоги.
     За словами волонтера-інструктора, близько 60% від причин смерті в таких умовах може бути від гострої кровотечі, близько 33% – від пошкодження грудної клітки (пневмоторакс), 6% – від проблем з диханням. Окремо розповівши про кожну з таких ситуацій, серцеву і дихальну реанімацію, особливу увагу звернув на зупинку кровотечі. Зараз є велика кількість суперкрутих джгутів, але треба вміти ними користуватися (ще один доказ доцільності таких занять і тренінгів). Важливо також вміти «імпровізувати», використовувати речі з тих, що є довкола, пробувати «працює – не працює». Звісно, пробувати ще на етапі навчання, власним досвідом. При цьому побажання від Володимира Яцківа: не боятися, не панікувати, пам’ятати, що це може врятувати чиєсь життя.
     Окремо під час інтерв’ю було звернуто увагу на відмінність між домедичною допомогою і тактичною медициною. Володимир Яцків є інструктором військово-медичної допомоги формату DCC, тож розповів про «круті методи» виконання бойової місії за найсучаснішими світовими стандартами, про склад військової аптечки IFAK стандарту ТССС та вміння користуватися її складниками, навіть про необхідність правильного наповнення автомобільної аптечки.
     З 2014 року, з часу Майдану, Володимир Яцків є волонтером Благодійного фонду «Сила Прикарпаття». Загалом, це понад пів тисячі тренінгів і навчань. Хоча, як зізнається, «ніколи не ставив собі за мету їх рахувати». На запитання журналістки, чому всі ці роки займається саме таким волонтерством, Володимир Миколайович відповів несподівано: «з егоїзму». Але цей егоїзм – це турбота про себе і тих, хто поряд, бо такі знання, як правильно діяти в критичних ситуаціях, «дають шанс бути правильно врятованим».
     Водночас Володимир Яцків відзначив, що з 2014 року відчуває підтримку адміністрації ІФМФК. Подякував, що йому дають можливість проводити такі заняття-тренінги, технічно забезпечують відповідну базу.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165