Новини

На всіх курсах проходять години спілкування директора зі студентами

З 15 серпня, відколи в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі розпочалося навчання, на різних курсах проходили директорські години спілкування. А за перший тиждень навчання першокурсників з 29 серпня по 2 вересня у всіх восьми групах спеціалізацій «Сестринська справа» та «Лікувальна справа» відбулися такі зустрічі з директором.

Для Володимира Васильовича Стасюка таке спілкування зі студентами не прописане посадовими інструкціями і не передбачене навчальними планами, але він вважає своїм громадянським обов’язком зустрічатися з вихованцями, підтримувати їх, ділитися з ними своїми міркуваннями і досвідом, почути про їхні проблеми і потреби. І це важливо для встановлення довіри між викладачами і студентами задля спільної мети – якісної освіти.

Не надто афішуючи, навчання в ІФМФК за рішенням адміністрації розпочали 15 серпня: ІІ і ІV курс очно, а ІІІ дистанційно. У час воєнного стану навчання буде змішаним: два тижні очне у коледжі (відповідно шість і п’ять робочих днів) і два тижні онлайн. Уже в десяти групах ІІ і ІV курсів відбулися директорські години спілкування, як і у шести групах ІІІ курсу, що вийшли на очне навчання з 29 серпня. Бо після великого періоду карантину і тривожних місяців російсько-української війни (це два з половиною роки) логічними були зустрічі студентів «очі в очі» з першою посадовою особою коледжу. А для першокурсників, які теж вийшли на заняття 29 серпня, такі директорські години спілкування за п’ять днів відбулися у всіх групах, і це особливо важливо з огляду на адаптацію до студентського життя.

На кожному курсі – свої акценти і важливі моменти, на які звернув увагу директор ІФМФК.

ІV курс. Це час завершення навчання, і необхідно, щоб студенти вийшли з коледжу хорошими фахівцями. Для тих, хто планує іти вчитися далі, важливо зосередитися на підготовці до національного мультипредметного тесту (швидше за все, і в наступному році НМТ буде замість ЗНО). Але при цьому випускники вже матимуть на руках диплом про фахову передвищу освіту і відповідно можуть працювати, суміщати роботу з навчанням. Як мовиться, ще невідомо, кому який диплом в житті більше пригодиться. Четвертокурсників також поінформовано, що на випускному курсі запроваджується волонтерство, коли вони по два дні на тиждень зможуть працювати в медичних закладах в якості помічника медичної сестри, надолужуючи втрачене за час карантину у відпрацюванні практичних навичок біля ліжка хворого.

ІІІ курс. У студентів попереду ще два роки навчання. Поки що у них волонтерства не буде. Але вони теж мають можливість готуватися, здати національний мультипредметний тест і навіть вступити в медичний університет, взяти академвідпустку і завершити навчання у коледжі. Тут буде повноцінний диплом, а в університеті – гарантоване місце. Гарна перспектива для мудрих дітей. Якщо ж показники НМТ виявляться не надто високими, спробу можна буде повторити через рік, продовжуючи навчання у коледжі.

А загалом, як наголошував директор на зустрічах з третьокурсниками і четвертокурсниками, сьогодні лікарні поставлені в такі умови, що вони потребуватимуть мудрих фахівців, а непрофесіоналам працевлаштуватися буде складно. Вже зараз студенти повинні думати про своє майбутнє, а воно залежатиме від якості їхньої освіти.

ІІ курс. Основна вимога до студентів – добре вчитися. Якщо НМТ буде дійсне чотири роки, як ЗНО, то вже тепер варто починати готуватися.

І курс. Саме на нього була зосереджена найбільша увага директора. У день символічної посвяти в першокурсники Володимир Васильович зустрівся з батьками колишніх дев’ятикласників, які стали студентами коледжу. І тоді, наголошуючи на важливості «чарівного трикутника» (батьки-викладачі-студенти), пообіцяв поспілкуватися з першокурсниками, які при переході від до шкільної освіти до фахової передвищої потребують особливої підтримки. З огляду на це на І і ІІ курсах зберігаються куратори (керівники) груп. А додатковим методом комунікації може стати «скринька довіри» – і електронна, і стаціонарні на нульовому та першому поверхах коледжу. «Не встидайтеся, я обов’язково ці речі вивчаю, і якщо вони носять об’єктивний характер, то я на них реагую», – запевнив керівник ІФМФК.

Володимир Васильович Стасюк говорив також першокурсникам, що медицина – це найпрекрасніша професія, наука, яка вивчає найвище творіння Бога – людину, і що необхідно прагнути   досконалості: «Тож будьте досконалими, як досконалий Отець наш Небесний» , а без цього прагнення наша молитва до Творця буде фарисейством. І не можна бути досконалим без освіти. А в умовах війни «лінивство прирівнюється до дезертирства, бо сьогодні кожен повинен тримати свій фронт».

Наголосив, що нема непотрібних чи неважливих предметів. Хіба мова, якою спілкуватимуться з пацієнтами, не має значення? Хіба не потрібно добре знати історію, яку по-своєму намагається переписати путін? А в медицині хіба не варто знати медичну хімію, щоб розбиратися з розчинами, чи фізику – для орієнтації в сучасній апаратурі? І хибною є думка, що такі предмети нецікаві, а от як почнуться медичні…Та до того часу можна втратити смак до навчання, – застерігав першокурсників Володимир Васильович.

І були спільні речі, про які йшлося під час зустрічей з директором, незалежно від курсу. Що в умовах війни сумлінна праця кожного – управління коледжем від адміністрації, викладання предметів від викладачів, навчання від студентів – є основним внеском у майбутню перемогу. Що коледж оголошений територією без російської мови: «якщо Україна – моя рідна країна, то моя мова – українська».

Важливий елемент усіх зустрічей директора зі студентами: вселити віру, що війна обов’язково закінчиться нашою перемогою. Бо весь світ зрозумів, що він «виростив божевільного диктатора і мусить підтримати Україну в боротьбі проти нього та московського режиму». Студенти повинні розуміти, що ми переможемо і будемо будувати потужну процвітаючу Україну. І Україна потребуватиме освічених людей.

На наступному тижні директорські години спілкування продовжаться у групах ІІІ курсу.

Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165