Новини

Як захистити пацієнта і себе від інфікування – проблемна лекція для студентів

     В Івано-Франківському медичному фаховому коледжі 13 і 20 жовтня на платформі «Zoom» відбулася лекція на тему: «Інфекційна безпека в роботі медичної сестри/ брата медичного у закладах охорони здоров’я» для студентів ІІІ і IV курсів спеціалізації Сестринська справа. Провела її помічниця лікаря-епідеміолога відділення інфекційного контролю КНП «Обласна клінічна лікарня» Івано-Франківської обласної ради, випускниця нашого закладу Ольга Курилець.
     Як попередити поширення інфекцій під час виконання медичних маніпуляцій, як убезпечити себе і пацієнтів від інфікування, які основні заходи і засоби індивідуального захисту безпечні для медичного працівника, яких помилок варто уникати у своїй майбутній професійній діяльності – про це йшлося під час онлайн-навчання. За словами Ольги Курилець, «кожній медсестрі варто знати, як має бути правильно у повсякденному житті». При цьому лекторка акцентувала на змінах в діючих наказах МОЗ щодо інфекційної безпеки і їх практичному застосуванні.
     У лекції поєднувалися теоретичні аспекти з практичними. З теорії основне: що таке епідемічний процес і його основні ланки – джерело інфекції, механізм передачі, сприйнятливий організм. Попри те, що згідно з теорією є багато шляхів та механізмів передачі інфекції, спрощена система їх класифікації при наданні медичної допомоги зводиться до трьох: контактний, крапельний, аерогенний.
     І більша увага зверталася на практичні моменти використання стандартних засобів індивідуального захисту в роботі медсестри. Важливе уточнення: при необхідності.
    Оскільки для медичної сестри основний інструмент – її руки, то на першому місці – гігієна рук. Під час навчання у коледжі вчать правильно обробляти руки, тому лекторка Ольга Курилець зосередила увагу не на теорії, а на помилках – як не треба робити. Власне, тому це і є «проблемна лекція».
    Рукавички, халати, маски, захисні окуляри – детальніше про це саме з акцентом, що нове, які зміни. Ось лише деякі моменти. Раніше окуляри і щитки використовувалися тільки в інфекційних кабінетах, після епідемії коронавірусу сфера їх використання значно розширюється. Не треба використовувати рукавички там, де немає потреби в цьому, правильнішою є обробка рук антисептиком. Довгі нігті з покриттям, прикраси на руках – друга помилка (оте «як не слід робити»), бо як ретельно би руки не мили, мікрофлора залишиться.
    Різні є показання до використання рукавичок – про це йшлося під час лекції детальніше. Заборонено обробляти їх антисептиком і використовувати повторно. Після кожного пацієнта рукавички слід змінювати. Основна вимога – знімати одразу після процедури. Не потрібні рукавички, коли нема контакту з біологічною речовиною.
    Окремо на лекції звернуто увагу на безпечні практики виконання ін’єкцій, поводження з інструментами, з відходами, очищення приміщень. Щодо останнього, то, згідно з новими наказами МОЗ, проводиться очищення приміщень, а не дезинфекція,  яку слід робити лише в режимних кабінетах, де є ризик інфікування. Причому основний акцент – на очищення поверхонь. А от використання аерозольних антисептиків біля хворого забороняється.
    За словами завідувачки медсестринського відділення Олесі Василівни Сухоручко, така проблемна лекція цікава і важлива тим, що було наочно продемонстровано, до чого може призвести нехтування основними правилами інфекційної безпеки. У своїй майбутній роботі медичним сестрам/братам необхідно буде дотримуватися заходів захисту задля недопущення інфікування при виконанні медичних маніпуляцій.
    Таким навчанням були охоплені всі студенти ІІІ і ІV курсів Івано-Франківського медичного фахового коледжу.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165