Новини

Онлайн-семінар щодо внутрішньої системи якості освіти

    З метою удосконалення системи забезпечення якісної освіти 10 листопада у Всесвітній день якості в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі відбувся онлайн-семінар для викладачів на тему «Робоча програма та силабус у структурі навчально-методичного забезпечення освітньої компоненти (навчальної дисципліни)». Захід організувала заступниця директора з навчально-методичної роботи Ірина Іванівна Гафійчук.
    Напередодні представники ІФМФК – Ірина Іванівна Гафійчук і завідувачка відділення Олеся Василівна Сухоручко взяли участь у засіданні, організованому Державною службою якості освіти та управлінням Держслужби в Івано-Франківській області, на тему «Освіта зараз – від безпеки до якості. Дієві комунікації», яке відбулося на базі університету Короля Данила в межах інформаційної кампанії «Тиждень якості освіти». У рамках заходу йшлося про інструменти та процедури, які сприяють підвищенню якості освіти, про результати моніторингу початку 2022/2023 навчального року у закладах освіти та акредитацію освітньо-професійних програм у сфері фахової передвищої освіти.
    Ірина Іванівна поінформувала викладачів ІФМФК про засідання та презентувала матеріали теми онлайн-семінару. До відома присутніх довела, що основними документами, відповідно до яких забезпечується якісна освіта компетентного здобувача освіти є Стандарт фахової передвищої освіти зі спеціальності 223 Медсестринство галузі знань 22 Охорона здоров’я освітньо-професійного ступеня «фаховий молодший бакалавр», затверджений наказом Міністерства освіти і науки України № 1202 від 08 листопада 2021 року. Освітньо-професійні програми формуються на основі стандарту. Ірина Гафійчук зазначила, що у коледжі вже розроблені робочі програми освітніх компонентів (сучасний термін на означення навчальної дисципліни), враховуючи компетентнісні підходи. Однак програми потребують доопрацювання, систематичного перегляду, удосконалення, оновлення відповідно до нових ОПП, чинних нормативних документів органів освіти та охорони здоров’я.
    Заступниця директора рекомендувала колективові коледжу і кожному викладачеві зокрема алгоритм роботи щодо складання робочих програмах задля досягнення основної мети «знати – вміти» та як осучаснити в них перелік практичних навичок й оновити посилання на нові нормативні документи.
    Викладачі брали активну участь в обговоренні, обмінювались думками,  ставили багато запитань. У результаті активної роботи під час семінару, протягом 1,5 години, на питання щодо підготовки силабусів часу не вистачило. Учасники онлайн-семінару прийняли рішення це питання розглянути на наступній зустрічі (про день та час її проведення буде додатково повідомлено). Ірина Іванівна наголосила, що силабус не є обов’язковим документом для фахової передвищої освіти. Однак, педагогічні працівники коледжу, які проходили курси підвищення кваліфікації при Житомирському медичному інституті мали на випускну роботу підготувати силабус. Педагоги зазначили, що силабус є новим документом у підходах до програмування дисципліни на основі компетентнісного підходу в якому роз’яснюється взаємна відповідальність викладача і студента. Студент ще до початку вивчення ОК має зрозуміти, чого зможе навчитися, чим саме може бути корисна ця ОК. Тому в коледжі прийнято рішення започаткувати підготовку силабусів.
    Ірина Іванівна Гафійчук зазначила, що правильно розроблені робочі програми сприяють досягненню високого рівня якості освіти. Це важливо не лише при акредитації коледжу адже самооцінку освітніх програм заклад повинен проводити постійно.
     Для довідки: Всесвітній день якості відзначається з 1989 року. Цей день присвячений підвищенню значення високої якості продукції, товарів та послуг. За підтримки ООН він має щорічний характер і проводиться у другий четвер листопада. У 1995 році Європейська організація якості оголосила тиждень, в який відзначається Всесвітній день якості, Європейським тижнем якості.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165