Новини

Поповнення бібліотеки

     Поповнення бібліотеки Івано-Франківського медичного фахового коледжу (вул. Гетьмана Мазепи, 165) 4 посібниками з тактичної медицини.

     Бібліотека Івано-Франківського медичного фахового коледжу  поповнилась 4 посібниками, які мають надзвичайно актуальне значення в умовах війни:

  1. «Підготовка військовослужбовця з тактичної медицини»;
  2. «Тактична медицина»;
  3. «Знати, вміти, врятувати».
  4. «Травми».

     Особливу актуальність ці підручники набули в умовах сьогодення: під час  реальної військової агресії та захоплення території України російською федерацією проблема захисту  Батьківщини стала як ніколи актуальною. Вчасне надання домедичної допомоги зберігає життя пораненим та хворим, а своєчасна евакуація з поля бою запобігає повторному ураженню або загибелі.

    Тому, використовуючи досвід країн НАТО, було впроваджено курс тактичної медицини в Україні.

     Тактична медицина – це надання медичної допомоги під час військових дій. Впровадження цього курсу для кожного бійця в західних арміях призвело до гарних результатів– кількість загиблих від поранень в арміях  США зараз є найнижчою за всю історію.

Кожний боєць будь-якої сучасної армії, крім майстерного володіння озброєнням, досконало володіє прийомами надання медичної допомоги в бойових умовах.

         Розділ тактичної медицини розрахований на вивчення базових навичок для надання само- та взаємодопомоги в умовах бойових дій.

         Матеріали згаданих посібників будуть корисні під час підготовки учнів та студентів у наданні першої домедичної та медичної допомоги в зонах обстрілу і укриттях.

         Основними причинами смерті 80-90% поранених є масивна крововтрата та шок. Смерть настає від декількох десятків секунд до однієї години.

    Запамятай!

     Розрізняють два місця надання домедичної допомоги під час ведення бойових  дій:

  1. Безпосередньо в секторі обстрілу.
  2. В секторі укриття.

      Виділяють три етапи надання допомоги пораненим у військово-польових умовах:

  1. Перший етап – допомога в «червоній зоні» - в різних джерелах перекладається як: «надання допомоги під вогнем», «в зоні обстрілу».
  2. Другий етап – допомога в «жовтій зоні» - «надання допомоги в зоні укриття».
  3. Третій етап – надання допомоги під час тактичної евакуації з поля бою в медичні заклади «зеленої зони» - мобільні польові госпіталі, спеціалізовані клініки.

 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165