Новини

Враження після практики в Німеччині

     Після повернення з переддипломної практики в Німеччині на зустрічі з адміністрацією КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) студентки четвертого курсу спеціалізації Сестринська справа розповіли про її підсумки та поділилися враженнями. Двомісячна практика проходила в межах програми ERASMUS+Mobilitat завдяки співпраці ІФМФК з Тюрінгійською агенцією європейських програм.
    Дев’ятеро здобувачів освіти випускного курсу, які добре володіють німецькою мовою,  мали можливість пройти у березні-травні переддипломну практику в медичних закладах Тюрінгії. Це Вікторія Величкович, Вероніка Зубик, Олеся Мельник, Лоретта Пац, Богдана Роїк, Роксолана Санагурська, Тетяна Сенчук, Юлія Штуковецька, Софія Сверида.
    Повернувшись, вони зустрілися з директором ІФМФК Володимиром Васильовичем Стасюком, заступницею директора з виховної роботи Наталією Валеріївною Мальованчук, завідувачкою відділення Олесею Василівною Сухоручко, методисткою коледжу Альоною Миколаївною Валовіною, викладачкою німецької мови Олесею Іванівною Гафійчук, щоб розповісти про результати практики, поділитися своїми враженнями від роботи в німецьких клініках Нордхаузен та Ротенбург, від перебування в Тюрінгії.
    Кожна зі студенток детально розповіла, в якому відділі працювала, з якими пацієнтами, які маніпуляції виконувала, що вважає особливо цінним зі цієї практики. Більшість зізнавалися, що дещо складними були перші дні – і через зміну середовища, і через певні побоювання, і насамперед через володіння німецькою мовою. Хоча перед стажуванням в Німеччині у коледжі для них проводилися додаткові заняття з удосконалення рівня німецької мови. Та з часом призвичаїлися, звикли до місцевого діалекту. Тим більше, що відчували приязне ставлення і від медичного персоналу, і від пацієнтів.
    Основна робота під час переддипломної практики – то був догляд за хворими: від ранкового туалету пацієнтів, годування до вимірювання тиску, температури, глюкози в крові і до профілактики пролежнів, обробки швів.
    Хтось зазначив, що «в Німеччині у клініці умови як у фільмах» – гарне фінансування, забезпечення усім необхідним, палати на одного-двох пацієнтів, чітке документування «коли на який бік перевернув хворого». Водночас виявилося, що наші студентки у порівнянні з німецькими краще володіють практичними навичками. Приміром, там були здивовані, як добре вміють вони виконувати внутрівенні ін’єкції – результат відпрацювання навичок один на одному у коледжі та волонтерства у медичних закладах.
    Медичні працівники клінік наших студенток хвалили (добре слово завжди значить багато), відзначали високий рівень підготовки, цікавилися, чи подобається їм на практиці, як проходить навчання у коледжі в Україні, іноді запитували те чи інше слово українською. А от російською мовою, якщо хтось з пацієнтів так до них пробував говорити, наші дівчата принципово не користувалися.
    Загальне враження від переддипломної практики – «задоволені». А директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк хотів почути думку студенток, на що варто би було звернути більшу увагу при організації освітнього процесу у коледжі, що можна використати для вдосконалення освітнього процесу.
    Після закінчення переддипломної практики в Німеччині здобувачі освіти отримали відповідні сертифікати. А зараз вони готуються до ліцензійного іспиту Крок.М.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo