Новини

Завершилися батьківські збори на другому курсі

     Зустрічі представників адміністрації КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) і класних керівників груп з батьками відбулися на другому курсі: 21 березня у групах ОПП Лікувальна справа, 22 березня – ОПП Сестринська справа. Проходили вони в онлайн-форматі на платформі Zoom,спочатку загальні батьківські збори, а потім година спілкування з керівниками груп.
    Вже не діти-першокурсники, але ще неповнолітні – так можна сказати про здобувачів освіти ІІ курсу. Тому потребують особливої уваги, підтримки, контролю з боку викладачів і батьків. Спілкування з батьками заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук розпочала з питань здоров’я, дозвілля, психологічної підтримки.
    Якщо дитина захворіла – повідомити керівника групи; в медпункті коледжу надають тільки невідкладну допомогу, з хронічними хворобами звертатися до сімейного лікаря – це про здоров’я. Студентське життя – це не лише навчання: після обмежень карантинних і пов’язаних з війною в ІФМФК відновили роботу гуртки художньої самодіяльності, спортивні секції, організовуються екскурсії в музеї, перегляди кінофільмів і вистав, цікаві виховні години і різноманітні заходи, здобувачі освіти долучаються до волонтерства – це про те, що навчання поєднується з «переключенням» на захоплення і добрі справи.
    Важливу увагу слід приділяти психологічним моментам, особливо у часі війни: у декого зі студентів депресія, ще у декого занижена самооцінка і у багатьох – інтернетзалежність. «Частіше спілкуйтесь з дітьми, прислухайтесь до них, будьте уважними», – попросила Наталія Валеріївна батьків. А у коледжі працює психолог, до якого можна звернутися за допомогою, про проблеми можна написати у «скриньку довіри».
     Ще одна «залежність» – на зборах порушено таку проблему, як куріння, зокрема і електронних сигарет (на жаль, це стосується і середніх, і вищих освітніх закладів). Але в медичному коледжі це тим більше неприпустимо: який медичний працівник буде з тих, хто не розуміє, яку шкоду завдає паління і не зможе власним прикладом пропагувати здоровий спосіб життя.
     Другий курс є складним, адже до загальноосвітніх дисциплін додалися компоненти професійного спрямування, це дуже важливий навчальний рік для наступного оволодіння професійно орієнтованими предметами і для наступної роботи медичними працівниками, – наголосила заступниця директора з навчально-методичної роботи Ірина Іванівна Константюк, розповідаючи про організацію освітнього процесу на ІІ курсі і його завершення. Весняний семестр на ІІ курсі для обох спеціалізацій триватиме до 7 червня. А з 10 по 14 червня відводиться тиждень на консультації-повторення, дуже важливі для закріплення матеріалу.
    Здобувачі освіти здаватимуть 9 диференційованих заліків і два екзамени – анатомія і фізіологія людини (ОПП Лікувальна справа і Сестринська справа) та догляд за хворими і медична маніпуляційна техніка (для майбутніх фельдшерів) і основи медсестринства (для майбутніх медсестер). Ці предмети стануть основою для навчання на наступних курсах, а догляд за хворими і основи медсестринства є підготовкою до ЄДКІ на ІV курсі.
    Словом, сесія складна, тому і Ірина Іванівна Константюк, і завідувачка відділення загальноосвітньої підготовки Мирослава Василівна Вацеба порадили добре подумати, чи варто другокурсникам цьогоріч здавати національний мультипредметний тест (НМТ). Батьків поінформовано, що, як і в минулому році, державну підсумкову атестацію здобувачів освіти у формі НМТ (ЗНО) відмінено, здавати її не обов’язково. Якщо немає належної підготовки до МНТ, краще цього не робити. Проходити НМТ можна і на ІІІ, і на IV курсі. А після IV курсу, отримавши результати НМТ, отримавши диплом фахового молодшого бакалавра, можна вступати в медичний університет за скороченою формою навчання, і з минулого року є державні місця.
    Мирослава Василівна розповіла батькам, як можна зареєструватися на НМТ (хто вирішив пройти його, готується, успішно навчається з усіх предметів у коледжі). Окремо звернула увагу на проблеми запізнень, відпрацювань, звичку декого виходити під час занять, зовнішній вигляд (у коледжі відновлено обов’язкове одягання шапочок).
    Про це говорив у своєму виступі і директор ІФМФК Володимир Васильович Стасюк. І хоча на «скриньку довіри» дехто зі студентів пише, що їм «незручно, жарко у шапочках», він пояснив, як багато важить зовнішній вигляд для медичного працівника, як медична форма дисциплінує. Зате інше прохання здобувачів освіти враховане: адміністрація ІФМФК прийняла рішення, що Великодній понеділок, 6 травня, буде вихідним днем, його відпрацювання перенесене на тиждень з 10 по 14 червня, а у вівторок, 7 травня, заняття у коледжі проходитимуть до обіду, у дистанційному форматі. Це дасть змогу Великодні свята провести вдома.
     Під час навчання в усіх групах відбулися директорські години спілкування. Як колишній випускник Івано-Франківського медичного училища, Володимир Васильович поділився власним досвідом подолання труднощів, розповів про переваги навчання у коледжі для майбутнього освоєння медичного фаху, про перспективи працевлаштування випускників.
    Зацікавила батьків інформація про можливість проходження практики в Німеччині у якості помічника медичної сестри. У коледжі проводяться курси з німецької мови, наразі тільки дівчата після досягнення повноліття можуть поїхати на таку практику на ІІІ курсі, при обов’язковій умові – успішне навчання.
    Директор ІФМФК знову нагадав про «чарівний рівносторонній трикутник» і що спільні зусилля студентів, викладачів, батьків повинні додати імпульсу: «Діти повинні відчувати підтримку і повагу до освіти з усіх сторін».
    Після загальних батьківських зборів відбулися години спілкування батьків з керівниками груп, де детальніше йшлося про проблемні питання освітнього процесу.
Пресцентр коледжу.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165