Новини

Лекція-тренінг про роботу стабілізаційного пункту

     В КЗФПО «Івано-Франківський медичний фаховий коледж» ІФОР (вул. Гетьмана Мазепи, 165) для здобувачів освіти четвертого курсу ОПП Лікувальна справа і Сестринська справа лекцію-тренінг на тему «Робота стабілізаційного пункту» провів викладач хірургічних дисциплін ІФМФК, старший ординатор хірургічного відділення госпіталю, капітан медичної служби Сергій Миколайович Гафійчук.
     Нещодавно викладач повернувся з ротації з Бериславського району Херсонської області, тож студентам цікаво було почути розповідь військового медика. Сергій Миколайович детально розповів про організацію роботи стабілізаційного пункту, його важливість для порятунку життя захисників.
     Стабілізаційний пункт – це місце, куди бойові медики евакуюють поранених із передової. Він розташований неподалік від лінії фронту, там постійно чергують медичні працівники. Їхнє завдання – забезпечити такий стан бійця, в якому його можна транспортувати далі до найближчого госпіталю, звідки їх розподіляють по інших госпіталях. Іншими словами, стабілізаційний пункт – це місце, де зустрічаються фронт і шпиталь, де кожна хвилина має значення, щоб врятувати життя пораненого, якого витягнули з-під куль.
     Сергій Миколайович Гафійчук розповів, яку допомогу тут надають пораненим (зупинка кровотеч, первинна хірургічна обробка ран, дренування плевральних порожнин, інша невідкладна допомога для стабілізації стану бійця), як в польових умовах створюють мобільну операційну, наскільки важливою є командна робота фахівців. З власного досвіду зазначив, що найчастіше в стабілізаційному пункті доводиться мати справу з мінно-вибуховими травмами.
     На зустріч зі студентами Сергій Миколайович приніс чимало фотографій, зроблених на фронті не для селфі, а про роботу військового медика, зокрема проведення ампутацій кінцівок.
     А ще під час тренінгу здобувачі освіти разом з викладачем відпрацьовували практичні навички дренування плевральної порожнини в бойових умовах (за Бюлау).
Пресцентр коледж.
 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165