Новини

Про стан та перспективи медичної освіти в Україні

     Комітет з питань охорони здоров’я Верховної Ради, який очолює Ольга Богомолець, провів 14 лютого 2017 року засідання «круглого столу» на тему: «Про стан та перспективи медичної освіти в Україні».
     Головною метою заходу було обговорення питань, які потребують вирішення у системі вітчизняної медичної освіти. Без зміни парадигми базової середньої і вищої медичної освіти в Україні неможливо наблизити систему охорони здоров’я до світових стандартів та здійснити реформування системи охорони здоров’я.
     У центрі уваги засідання «круглого столу» були питання, що стосуються стану, проблем та перспектив розвитку всіх щаблів медичної освіти.
     001Учасники «круглого столу» детально зупинилися на проблемних питаннях вітчизняної системи вищої медичної освіти, підготовки молодших спеціалістів; сучасних аспектах і перспективах розвитку вищої фармацевтичної, стоматологічної освіти, підготовки медичних кадрів для потреб Збройних Сил України; реформування системи післядипломної підготовки лікарів. Крім того, на розгляд винесено такі актуальні питання, як підготовка менеджерів в охороні здоров’я та фахівців з громадського здоров’я, нострифікація дипломів в Україні.
     Поряд із проблемними питаннями у сфері медичної освіти учасникам заходу представлений досвід дистанційного навчання медсестер-бакалаврів і медсестер - магістрів. На запрошення комітету у роботі «круглого столу« взяв участь і виступив з конкретними пропозиціями директор Івано-Франківського базового медичного коледжу Володимир Стасюк. Він, зокрема, наголосив на недосконалості чинного Закону України «Про вищу освіту» (2014р.), який не слід було приймати перед базовим Законом «Про освіту». Зрештою, приймати слід було в комплексі з іншими освітянськими законами. Було акцентовано увагу на необхідності термінового прийняття Закону України №5240 (стосується продовження прийому абітурієнтів на здобуття фаху молодшого спеціаліста до 2020 року), недосконалості навчальних підручників, планів і програм. Було звернено увагу присутніх на безнадійно застарілі накази МОЗ України, якими змушені користуватись освітянські медичні заклади, зокрема, і з післядипломної 
002
освіти.
     Зважаючи на повсюдне зниження в Україні якості підготовки лікарів, був запропонований зрозумілий механізм підвищення якості: школа (старша школа) → медичний коледж → медичний університет. При такому підході суттєво покращиться якісний склад студентів коледжу, а тим більше – університетів.
     Володимир Стасюк висловився за те, щоб диплом лікаря не був дипломом «ні про що», а давав право працювати лікарем загальної практики. Адже, вища медична освіта, здобута на базі коледжу, дає змогу реалізувати цей план, план, який забезпечує якісну підготовку фахівців для практичної медицини.
 
Прес-служба коледжу

 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo