Новини

ЗВЕРНЕННЯ

Шановні викладачі та студенти медичних коледжів (училищ), інститутів, академій, університетів!
Шановні небайдужі громадяни України, які щиро вболівають за стан справ у державі, зокрема в медичній галузі!

     Не є великою таємницею той факт, що пересічна якість медичних (в т.ч. – лікарських) кадрів не є високою, що пов’язано з багатьма чинниками, серед яких: падіння престижності професії, низька зарплата, фінансування медичної галузі за залишковим принципом, демографічна криза, «розмивання» якості студентського контингенту контрактною формою навчання та зменшення кількості абітурієнтів…
     Підтримуючи ініціативу органу студентського самоврядування, об’єднаного профкому студентів та працівників, дирекція Івано-Франківського базового медичного коледжу оприлюднила електронні петиції на сайті Президента України (№22/039340 – еп. від 22.08.2017р.), на сайті Кабінету Міністрів України (№ 41/001290 – 17еп. Від 22.08.2017р.) та на сайті Верховної Ради України (без номера, 23.08.2017р.).
Назва петиції: «Покращення якості студентського контингенту в медичних університетах (академіях) як необхідна передумова підвищення профпридатності лікарських кадрів».
     Текст петиції: Встановити квоту для вступу в медичні університети (академії) в межах не менше 25-50%, включаючи державне замовлення, на спеціальність «Медицина» для випускників медичних коледжів та училищ (фельдшерів, медсестер…), скоротивши на один рік термін їхнього навчання.
Забезпечити вступ на навчання виключно за сумою результатів ліцензійного інтегрованого іспиту «Крок. М» і ЗНО з української мови та літератури. При рівності результатів – враховувати середній бал додатка до диплома. Після 5-ти річного терміну навчання видавати диплом лікаря загальної практики-сімейної медицини.
     Якщо нам вдасться спільними зусиллями за короткий термін часу (бажано – до кінця жовтня 2017 року) зібрати по двадцять п’ять тисяч підписів під кожною петицією, то це дасть змогу найвищим посадовцям держави ретельно ознайомитись із проблемою та вчасно прийняти необхідні рішення щодо практичної реалізації змісту, викладеного у тексті петиції. А практична реалізація, поза сумнівом, буде корисною для держави і суспільства, що підтверджується хоча б такими, з поміж багатьох, аргументами.
     По-перше. Істотно збільшиться кількість абітурієнтів, не з числа найгірших, які матимуть бажання вступати до медичних коледжів та училищ, бо для багатьох з них вималюється чітка фахово-освітня перспектива.
     По-друге. Медичні університети (академії) на підставі об’єктивного (!) відбору отримають серед нового набору значний відсоток професійно зорієнтованих студентів – найкращих випускників медичних коледжів та училищ (т.зв. нинішніх молодших спеціалістів).
     По-третє. Отримання диплома лікаря загальної практики-сімейної медицини після 5-ти років навчання в університеті (не забудьмо про вже наявний 3-х річний термін фахової освіти в коледжі на базі 11-и класів!), а не нинішнього декларативного диплома про вищу медичну освіту після 6-ти років навчання на базі старшої школи, суттєво стимулюватиме навчальний процес протягом усіх 5-ти років.
     Зрозуміло, що зберігається чинна післядипломна спеціалізація шляхом навчання в інтернатурі, резидентурі, але вже на основі «фундаменту», яким є диплом лікаря загальної практики-сімейної медицини. Слід ще раз підкреслити, що зросте ймовірність виконання ліцензійних обсягів прийому абітурієнтів, як в медичні коледжі та училища, так і в медичні університети і академії.
     Зростання конкурсу серед абітурієнтів та об’єктивні критерії відбору автоматично підвищить якість студентського контингенту в усіх медичних навчальних закладах (нинішні ВНЗ І-ІV р. акредитації).
     І насамкінець. Вступ до медичних університетів (академій) випускників медичних коледжів та училищ за результатами двох, а не трьох об’єктивних критеріїв у якості вступних випробувань – є цілком виправданим. Адже ліцензійний інтегрований іспит «Крок. М», який проводить Центр тестування при Міністерстві охорони здоров’я України для випускників медичних коледжів (училищ) перед складанням традиційних державних екзаменів, включає в себе субтести з різних важливих клінічних дисциплін. А зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО) з української мови та літератури стає обов’язковим для студентів медичних коледжів і училищ, які поступали на базі 9-ти класів, починаючи з 2018 року.

  

      

p01

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo