Новини

Співпраця продовжується…

           На початку лютого з Німеччини (м. Потсдам) повернулася делегація Івано-Франківського базового медичного коледжу в складі двох осіб: директора закладу Стасюка Володимира Васильовича і голови циклової комісії хірургічних дисциплін Василюка Василя Миколайовича. До слова, це вже третє за порядком відвідування Німеччини за останні кілька місяців.
            Протягом п’яти днів відбулося детальне знайомство з роботою клініки Ернст фон Бергман, яка нараховує майже 1500 ліжок та забезпечує також і невідкладну медичну допомогу довколишньої території, в т.ч. і за допомогою санітарної авіації (на даху одного із корпусів клініки влаштований вертолітний майданчик). Делегація мала змогу проживати в готельних номерах безпосередньо на території лікарні, що дало змогу спостерігати за роботою медичної установи протягом тривалого часу, починаючи від світанку і закінчуючи пізнім вечірнім часом. Медичний персонал (окрім тих, хто забезпечує ургентну службу) виходить на роботу о 6ій годині ранку за місцевим часом і працює до половини третьої.
            При клініці працює садочок, який відкривається о пів на шосту ранку, а також є притулок, у якому можна залишити на час праці домашнього улюбленця – собаку чи кішку.
            Слід зауважити, що значний відсоток працівників, незважаючи на зимову пору року, добираються на роботу на велосипедах. Автомобільний транспорт працівників,  не відзначається крутизною, а є середнього класу.
            В місті Потсдамі (приблизно 170 тис. населення) протягом всіх днів перебування ми ніде не бачили т.зв. «корків» на дорозі чи навіть натяків на їх утворення. До речі і в Берліні (поїздка здійснювалась сучасним автобусом зі Львова до Берліна) також дорожніх заторів не було помічено. Така ситуація не в останню чергу пояснюється раціональною, а не ущільненою забудовою, наявністю достатньої кількості парків і скверів у кожному кварталі міста.
            Між іншим, прогулюючись вечірнім Потсдамом, було помічено всього дві аптеки, що має наштовхнути нас на серйозні роздуми з цього приводу.
            Відвідуючи відділення лікарні, делегати знаходились у звичайному одязі, не перевзувались у змінне взуття чи одягали бахіли. Якісне прибирання та провітрювання (вентилювання) приміщень попереджує будь-які загрози зі сторони відвідувачів. Вся медична установа  працює як злагоджений годинниковий механізм: не чути шуму, підвищеного голосу, телефонних мобільних розмов тощо. Таким чином, для пацієнтів створюється належний лікувально-охоронний режим. Вся документація в клініці перебуває в електронному обігу і будь-яке внесення додаткової чи зміненої інформації (типу: переписування «історії хвороби») є неможливим.
           Заслуговують на увагу відділення геріатрії, у яких пацієнтам (вік – понад 70 років, середній – 85 роки) стараються медикаментозними та реабілітаційними заходами покращити якість життя, відновити окремі втрачені функції, а не просто забезпечити фізичне «доживання».
           При клініці функціонує 3-х річна медична школа (на базі повної загальної середньої освіти), яка за рівнем підготовки чимось нагадує наш типовий медичний коледж. Відмінність полягає в тому, що німецькі випускники не мають такої широкої клінічної підготовки та підготовки з фундаментальних дисциплін, як наші, зате більше займаються доглядом за пацієнтами безпосередньо в клініці, що є дуже вигідним для лікарні. Щоправда, наші випускники володіють технікою венепункцій та інших інвазивних втручань, на відміну від німецьких.
            Німецька сторона зацікавлена в наших працьовитих працівниках - випускниках, які можуть там перебувати в різних іпостасях: проходити протягом певного часу виробничу практику, адаптуючись до європейських вимог та європейських технологій, а також у праці наших випускників протягом строкового контракту з відповідною європейською зарплатою. Головною перешкодою є відсутність достатнього рівня знань з німецької мови.
            Очевидно, що після повернення в Україну, коли закінчиться строковий договір праці, перед таким фахівцем широко відчиняться двері клінік, в т.ч. – найпрестижніших. Адже Україна вже найближчим часом потребуватиме фахівців, які пройшли фаховий вишкіл у солідних європейських клініках.
            Те, що співпраця з Німеччиною вже вийшла на серйозний практичний рівень засвідчує той факт, що двоє студентів Івано-Франківського  базового медичного коледжу вже пройшли 2-х місячну практику в лікарнях Німеччини, а ще кілька готуються до неї під час  весняного семестру цього року.
Пресслужба медколеджу

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165