Новини

Онлайн-семінар про формування громадянської відповідальності студентів

      Представники Івано-Франківського медичного фахового коледжу взяли участь в онлайн-семінарі «Соціально-педагогічні засади формування громадянської відповідальності студентів», який відбувся в державній установі «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти». Його проведення планувалося на базі ІФМФК, однак через пандемію коронавірусу змушені були використати онлайн-формат.
     Ще до початку семінару у чаті можна було читати вітання з різних куточків України від тих, хто долучався до заходу. Київ, Мелітополь, Чернігів, Павлоград, Херсон, Кременчуг, Миколаїв, Харків – для участі в семінарі зареєструвалося більше 200 учасників. Це здебільшого директори і заступники з виховної роботи, вихователі педагогічних, медичних, аграрних, індустріальних, транспортних та інших освітніх закладів. Згодом у чаті можна було поставити свої запитання чи висловити свою оцінку. Найчастіше це були слова «Дуже цікаво, інформативно».
     Протягом кількох годин дистанційно проходив обмін досвідом щодо формування соціальної активності, громадянських почуттів студентської молоді. Хоча за ініціативою Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти саме Івано-Франківськ мав приймати учасників семінару на гостинній прикарпатській землі. А сама ідея теми – обговорення проблеми формування громадянської відповідальності студентів належить директору ІФМФК Володимиру Стасюку. На цьому наголошували, відкриваючи семінар, директор Науково-методичного центру вищої фахової та передвищої освіти Тетяна Іщенко та завідувач кабінету соціально-гуманітарної та виховної роботи Ірина Лепеха.
     Адже, як визнавали учасники семінару, в сучасному світі падає духовність людини, втрачаються моральні цінності. І місія навчальних закладів – це не лише передача професійний знань, а й формування громадянської свідомості, соціальної активності молоді.
     Оскільки тему семінару запропонували представники прикарпатського навчального закладу, то і основними спікерами стали директор коледжу Володимир Стасюк, заступник директора з виховної роботи Наталія Мальованчук, практичний психолог Мар’яна Усенко. Виступили також освітяни з інших освітніх закладів.
     Надзвичайно змістовним і цікавим був виступ Володимира Стасюка «Наш погляд на формування громадянської позиції студентів – майбутніх фахівців успішної України. З досвіду роботи». Більше того, для багатьох почуте стало своєрідним відкриттям невідомих, замовчуваних досліджень вчених, причому іноземних, з праукраїнської історії та української мови. Посилання на авторитетні думки вчених з США, Англії, Росії, Польщі, Індії, а також на невідому багатьом «Поему про сотворення світу» Івана Франка доводили, якою давньою є наша історія. «Пізнай правду, і правда нас визволить». Але чи знаємо свою історію і правду, чи відчуваємо: за моєю спиною тисячолітня історія, я представник не меншовартісного народу? Це не просто риторичні запитання, які поставив Володимир Стасюк. І не задля поетичної метафори прозвучала відповідь: «Чим потужніше коріння – тим потужніша крона».
     Від духовного розвитку людини, від її освіченості залежить рівень громадянської активності і відповідальності. «Наше завдання – виховати такого громадянина, який буде підпорядковувати особисті інтереси громадським, тобто державним, суспільним і буде служити Батьківщині», – наголосив директор ІФМФК Володимир Стасюк. Важливими складовими такого виховання, як прозвучало у його виступі, є відновлення історичної пам’яті та оздоровлення національної свідомості, визнання величі української мови, гармонійний розвиток особи через усвідомлену освіту і релігію («Тож будьте досконалими, як досконалий Отець ваш небесний»).
     Такі міркування були доповнені у виступах Наталії Мальованчук та Мар’яни Усенко прикладами з досвіду Івано-Франківського фахового медичного коледжу. Приміром, в освітній процес запроваджена концепція чотирьох рівнів духовного розвитку людини, обґрунтована Олександром Гречаним та Володимиром Сабадухою. Її основна суть – виховання особистості. Не залежної людини, здатної лише виконувати чужі завдання, не посередності, а саме особистості. А ще – пріоритет духовного над матеріальним.
     В контексті розвитку особистості в освітньому процесі в коледжі впроваджено нові підходи щодо вивчення історії України, подаються нові погляди на історичні теми, які раніше замовчувалися або спотворювалися. Введені факультативи основ етики, основ сім’ї. Діють волонтерські клуби «Милосердя», «Сила Прикарпаття», студенти здійснюють волонтерську діяльність у госпісі, дитячому онкологічному відділенні, навчають ровесників навикам домедичної допомоги. Це сприяє формуванню у студентів готовності до відповідальності, самовдосконалення.
     Окрему увага Наталія Мальованчук звернула на петиції (їх було уже п’ять), спрямовані на покращення якості медичної освіти. Це спільні петиції студентського самоврядування, об’єднаного профкому викладачів і студентів, дирекції коледжу. На жаль, ці петиції не підтримали колеги з інших освітніх закладів. Можливо, це свідчить про недостатнє громадянське виховання, пасивність, неусвідомлення використання такого шансу впливати на рішення влади. Це теж досвід (на жаль, гіркий), а завдяки семінару наступні петиції (в коледжі обіцяють: вони будуть) знайдуть прихильників.
     Практичні аспекти виховання особистості в навчальному закладі з ілюстраціями виклала психолог коледжу Мар’яна Усенко у своєму виступі «Громадянська культура як обов’язкова складова формування особистості сучасного студента». Вона переплітала теоретичні положення про громадянську культуру, складові психологічного портрету, громадянську поведінку, патріотизм з прикладами різноманітних заходів позанавчальної діяльності, які проводяться у коледжі задля формування світогляду та критичного мислення: від дискусій, промоакцій, флешмобів, фотоконкурсів до об’єднань за інтересами, опитувань щодо самооцінки чи лідерських здібностей. Все це важливо для виховання молодого покоління, яке «повинно цінувати своє коріння, свій народ, дбати про свою державу».
     Майже кожний виступ під час семінару завершувався привітаннями з нагоди професійного свята – Дня працівників освіти. А Володимир Стасюк запевнив усіх, що запрошення до Івано-Франківська залишається в силі, лиш би закінчився карантин. Бо тема формування громадянської позиції студентів є надзвичайно важливою.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165