Новини

Батьківська конференція першокурсників – онлайн

     26 листопада відбулися перші загальні батьківські збори студентів першого курсу Івано-Франківського базового медичного коледжу (Івано-Франківського медичного фахового коледжу) спеціалізацій «Лікувальна справа» та «Сестринська справа». Через пандемію коронавірусу їх довелося провести дистанційно.
     Для цьогорічних першокурсників і вступна кампанія, і початок навчання були дещо відмінними від традиційних, що у коледжі проводяться з року в рік. День відкритих дверей у травні в онлайн-форматі, такі ж консультації, вступні випробування з дотриманням соціальної дистанції і у захисних масках, така ж посвята у першокурсники для дев’ятикласників, а для одинадцятикласників – онлайн. І саме навчання розпочалося з дистанційного формату, потім кілька тижнів – звичні заняття і знову червона зона, карантин, дистанційка.
     А тепер і батьки змогли відчути, як це – вчитися дистанційно. Збори (або батьківська конференція) проходили на платформі Zoom. І хоча сьогодні телефонами, смартфонами, айфонами нікого не здивуєш, навіть бабці-дідусі ними користуються, для багатьох таке спілкування, коли видно і чути одразу багатьох співрозмовників, ще дивина. Довелося просити батьків відключити звук і включити камери. Перше, щоб сторонні звуки і фонування не перешкоджали роботі, а друге – щоб і у викладачів була можливість подивитися на батьків, а «не на порожній екран». Зробити це декому допомогли їхні діти (маленький приклад співпраці).
     З батьками студентів зустрілися представники адміністрації коледжу – заступниця директора з навчально-методичної роботи Олександра Денисівна Воєвода, заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук, завідувачка відділення загальноосвітньої підготовки Мирослава Василівна Вацеба, практичний психолог Мар’яна Валентинівна Усенко та керівники груп.
     А основною темою батьківської конференції були питання освітнього процесу. Як повідомила Олександра Денисівна Воєвода, навчальний семестр триватиме до 30 грудня. Яким він буде – дистанційним, очним чи змішаним – залежить від ситуації з захворюваністю на коронавірус. З 30 листопада запланований вихід на очне навчання кількох груп IV курсу, з 1 грудня – ще кількох, а через тиждень – і молодших курсів. Це якщо не буде карантинних обмежень. А от січень планується зробити канікулярним і весняний семестр розпочати з лютого.
     З одного боку, студентам нелегко дається дистанційне навчання, ще й у адаптаційний для першокурсників період. Як визнають викладачі, студенти виснажені. Та з другого боку, у них в осінньому семестрі нема екзаменів, заліків, вони нічого не здаватимуть. Однак це не означає, що не потрібно вчитися. Очну форму навчання викладачі розпочинатимуть з ознайомлення з зошитами-конспектами, які покажуть, хто і як зі студентів працював під час дистанційного навчання. Як прозвучало на зборах, батькам варто поцікавитися, як ведуть ці зошити їхні діти.
     І Олександра Денисівна Воєвода, і Мирослава Василівна Вацеба особливу увагу звернули на пропуски занять, відробки, консультації. Якщо причиною пропусків є хвороба чи технічні проблеми зі зв’язком, то варто скористатися індивідуальним графіком відпрацювання пропущеного. Викладачі надають консультації, можна звертатися і в суботу.
     Навчання студентів здійснюється згідно з графіком занять, за розкладом, хіба що дзвінків нема. Навіть халати, як при традиційному навчанні, просять студентів одягати. Як наголосила Мирослава Василівна Вацеба, «щоб студенти відчули навчальний процес, це стимулює їх до навчання». Пари тривають по годині, аби зменшити навантаження, є півгодинні перерви. У коледжі розуміють, що перший навчальний семестр є чи не найважчим, адже він адаптаційний: перехід від шкільної освіти до вищої передфахової.
     Власне про адаптацію студентів нового набору говорила з батьками практичний психолог Мар’яна Валентинівна Усенко. Попередньо було проведене анкетування першокурсників щодо труднощів дистанційного навчання – і з батьками, і з викладачами, і з технічними пристроями. Одна справа, коли студенти навчаються очно, мають можливість спілкуватися з викладачами і однокурсниками, відчувати колективну підтримку, інша, коли вони залишаються сам-на-сам зі своїми страхами, невпевненістю. Тому психолог давала рекомендації, як спілкуватися з дітьми, підтримувати їх, намагатися переключати види діяльності. І особливу увагу слід звертати на навантаження, на режим дня та на самопочуття дітей.
     Як наголосила заступниця директора з виховної роботи Наталія Валеріївна Мальованчук, тільки спільними зусиллями студентів, викладачів і батьків можна досягти результату. І тут важливо пам’ятати пораду психолога: підтримуйте дітей, любіть їх.
     Після загальної батьківської конференції відбулися збори у групах. Їх провели керівники груп.
     Наступні батьківські збори першокурсників відбудуться під час весняного семестру.

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165