Новини

Розпочалися державні екзамени у майбутніх акушерок

     Упродовж двох днів, 27 і 28 січня, проходять державні екзамени у студентів ІV курсу спеціалізації «Акушерська справа». Завершується їхнє навчання в Івано-Франківському медичному фаховому коледжі (Івано-Франківському базовому медичному коледжі). А от дипломи, як виглядає, вони вчасно не отримають – не з вини навчального закладу.
     Для майбутніх акушерок (а це 34 студенти) останній січневий тиждень був особливо відповідальним і напруженим. Розпочався він зі складання ліцензійного інтегрованого іспиту Крок.М. Потім протягом двох днів випускники захищали переддипломну практику. І ось тепер екзамени – сьогодні у однієї підгрупи, завтра у другої.
     Додатковою складністю стало те, що через пандемію коронавірусу два останні семестри значною мірою проходили у форматі дистанційного або змішаного навчання. А Крок.М відбувався на два тижні пізніше, що стало однією з причин невчасного отримання дипломів. Друга причина – недбалість, недогляд, неуважність (складно підібрати слово) якогось клерка з Міністерства освіти і науки, з вини якого навчальні заклади по всій Україні не можуть вчасно замовити виготовлення дипломів. Та про це дещо пізніше.
     Наразі – про ліцензійний іспит Крок.М. У коледжі сподіваються на хороші результати, адже традиційно випускники Івано-Франківського медичного коледжу мають показники, вищі за національні, іспит складають без незадовільних оцінок. Результати орієнтовно очікуються через два тижні після складання іспиту 25 січня.
     Про захист переддипломної практики. Залік проходив упродовж двох днів в навчальних класах коледжу, які забезпечені муляжами, фантомами, стимуляційним обладнанням. На них студенти демонстрували свої практичні навики. У захист практики входили такі дисципліни як акушерство, гінекологія, внутрішня медицина і хірурія.
     У цьому році були нововведення. Як повідомив директор Івано-Франківського медичного фахового коледжу (Івано-Франківського базового медичного коледжу) Володимир Стасюк, крім стандартних практичних навичок ввели чотири додаткові: внутрішньовенна ін’єкція (по типу волонтерства, один на одному в умовах медпункту), серцево-легенева реанімація на спеціальному манекені, знімання електрокардіограми і заповнення системи фізрозчином для переливання. Причому зробили так, щоб кожен студент міг продемонструвати практичні навики з цих напрямків. Два обов'язкові завдання під час захисту практики – інші під час складання державного екзамену. Як зазначив Володимир Васильович, «хоч це і майбутні акушерки, але якщо вони не вміють робити ін’єкції чи крапельниці, проводити реанімаційні заходи чи знімати ЕКГ, то кому вони будуть потрібні в лікувальному закладі?».
     Результати переддипломної практики такі: «відмінно» отримали шість студентів, «добре» – 20 і «задовільно» – 8. Фактично за 12-бальною системою вийшов середній показник 8 балів.
     Про державні екзамени. 27 січня їх здавало 17 студентів. Це комплексний іспит, в який входить педіатрія, терапія, акушерство і гінекологія. За словами голови екзаменаційної комісії, завідувачки жіночої консультації № 3 КНП «Івано-Франківський міський клінічний перинатальний центр» Наталії Ювеналіївни Маклєцової, результати непогані, більшість студентів показали хороші знання, є дві відмінні і чотири задовільні оцінки, інші здали на «добре».
     Та в коледжі одразу уточнюють, що всі оцінки є попередніми. Бо в кінцеву оцінку входить Крок.М. А ми вже писали, що очікування його результатів затримує видачу дипломів. Як і дивна ситуація навколо наказу Міністерства освіти і науки України № 1571 від 29.12.2020 «Про затвердження форм документів про вищу освіту (наукові ступені) та додатка до них, зразка академічної довідки». Справа в тому, що з 1 січня 2021 року усі заклади вищої освіти зобов’язані оновити зразки своїх дипломів та академічні довідки. Та наказ підписаний (зверніть увагу на дату) 29 грудня 2020 року, а набрати чинності має з 1 січня. А час на реєстрацію в Мінюсті? А час на виготовлення нових дипломів? Отак «немудрий клерк підставив міністра». І закладам освіти додав нових клопотів, випускникам – певних розчарувань.
     Бо наразі невідомо, коли ж у них буде церемонія вручення дипломів. Треба чекати на результати ліцензійного іспиту Крок.М. Треба чекати дозволу на виготовлення дипломів нового зразка.
     Тож 29 січня випускники ІФБМК наказом будуть відраховані з коледжу у зв’язку з закінченням навчального процеcу, а дату вручення дипломів їм буде повідомлено додатково. Планують, що традиційних урочистостей з участю батьків випускників, представників влади і лікувальних закладів не буде через карантинні обмеження. Але усіх випускників запросять у коледж для вручення дипломів, а батьки зможуть спостерігати за урочистостями у режимі онлайн або згодом подивитися відеозвіт з цієї події. Для них це теж особливий день, адже їхні діти отримають дипломи.

 

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165