Новини

До Дня рідної мови – книга про українську мову

     Напередодні Міжнародного дня рідної мови, який відзначається 21 лютого, всі викладачі української мови Івано-Франківського базового медичного коледжу (Івано-Франківського медичного фахового коледжу) отримали примірники книги Ольги Дубчак «Чути українською».
      З 2000 року 21 лютого щороку відзначається Міжнародний день рідної мови (або Міжнародний день материнської мови). Таке рішення ухвалене на XXX сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО задля того, аби зберегти кожну з шести тисяч розмовних мов світу. Серед них і українська – одна з найдавніших та найбагатших мов Європи, яка належить до наймелодійніших мов у світі. Хоча 375 років вона зазнавала утисків, заборон і жорстоких репресій від московської влади, та вистояла, не зникла.
     Як легко і цікаво вчити українську мову? Не просто вивчити правила і зазубрити мовні закони, а зрозуміти, що це «живий і сповнений неймовірних секретів організм, це музика й математика водночас, це історія й сучасність, гумор і сльози»? Відповідь на це дає книга Ольги Дубчак «Чути українською» з підзаголовком «У світі звукі[у] і букв». Бо йдеться власне про мовленнєві аспекти. Авторка намагається пояснити, за якими правилами й закономірностями працює звукова система, чому наша абетка майже досконала. І переконати, «що українська мова – це надзвичайно цікаво, легко і місцями навіть корисно».
     Сама книга теж написана цікаво і пізнавально, подекуди жартівливо. Хіба не цікаво дізнатися, що голосних в українській мові приблизно в п’ять разів менше, ніж приголосних? Чи дізнатись про нескладотворчі звуки? Чи довідатися, що шиплячі постійно мімікрують під інші приголосні української мови?  Вдалий хід – зацікавити чимось несподіваним і переконати, що «українську мову справді цікаво вивчати, досліджувати, чути, слухати й читати».
     Спершу два примірники книги Олени Дубчак «Чути українською» було придбано для бібліотеки коледжу. А напередодні Міжнародного дня рідної мови її отримали викладачі української мови Галина Іванівна Іванишин, Оксана Володимирівна Афтанас, Наталія Андріївна Римар, Мар’яна Василівна Струк, Ярослава Гениківна Максимів – як знак уваги від директора ІФБМК Володимира Васильовича Стасюка.
     «Це не подарунок, а саме знак уваги викладачам, які навчають української мови, – зазначив Володимир Васильович. – І правильніше казати: рідної мови. Бо для тих, хто живе в Україні, незалежно від національності, хто відчуває себе громадянином України, а не гостем, українська мова – рідна. Її треба вивчати і плекати».
     «Чути українською» Олени Дубчак з тих книг, після якої «перестають лякатися правил української мови». Тепер нею зможуть користуватися в навчальному процесі викладачі рідної мови ІФБМК. Сподіваємось, їм стане легше вчити студентів, аби «не лякались правил».
Прес-центр коледжу.
мова 1 мова 3

Наша адреса

Тел/факс: (0342) 75-32-58
Відділення післядипломної освіти
Тел: (0342)528004
 

 

Для студентів

Moodle

Корисні посилання

ZNO

vfpo

Copyright © 2023 Комунальний заклад фахової передвищої освіти "Івано-Франківський медичний фаховий коледж" Івано-Франківської обласної ради/ м. Івано-Франківськ, вул. Гетьмана Мазепи 165